Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

KURS: Kulturna istorija starog Egipta

Stela Satrapa iz 311 pre n.e.
(detalj). Foto: Nenad Marković

Trajanje kursa:
28. oktobar 2018 – 24. februar 2019.

Promotivni susret: subota, 13. oktobar, u 14 časova

Kurs vodi Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju

Stari Egipat i njegovi doprinosi drugim civilizacijama privlače pažnju evropskog čoveka još od vremena Herodotovog putovanja dolinom Nila sredinom petog veka pre n.e., te takav trend ne prestaje ni dan danas. Upravo je Herodot, starogrčki pripovedač koji se smatra ocem moderne istorije, autor izreke po kojoj je Egipat dar Nila, a pripovesti o pojedinim konceptima starog Egipta su zauzimali značajan deo stvaralaštva gotovo svih sačuvanih grčko-rimskih učenjaka, više od bilo koje druge “varvarske” države.

Razvoj koncepata na kojima je počivala kultura starog Egipta umnogome su formulisani tokom prvih nekoliko vekova sa prelaza iz četvrtog u treći milenijum pre n.e. i ostali u upotrebi, sa određenim izmenama, do samog kraja postojanja staroegipatske civilizacije usled širenja hrišćanstva tokom četvrtog veka n.e. i političkim promenama unutar Rimskog carstva. Dakle, tokom gotovo četiri hiljade godina je trajala jedna civilizacija koja je umnogome uticala na svoje docnije grčke i rimske naslednike i osvajače, predstavljajući osnovu za mnoge njihove tekovine koje i savremeni čovek još uvek koristi.

Cilj kursa je da polaznicima približi osnovne koncepte na kojima je bio zasnovan stari Egipat, poput institucija, društvene strukture, religijskog sistema, pismenosti, svakodnevnog života, shvatanja o zagrobnom životu, arhitekture i umetnosti, a posebna pažnja će biti umerena na sliku starog Egipta u delima grčko-rimskih pisaca. Upravo će poslednja celina poslužiti kao primer za razrešavanje pojedinih zabluda i popularnih verovanja koja često nisu imala veze sa izvornim značenjima.

Nenad Marković diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju (FF UK) u Pragu. Ostvario je brojna predavanja, bavio se digitalnim iskopavanjima, učestvovao u radionicama keramike i na brojnim letnjim školama i konferencijama u inostranstvu. Naučna interesovanja usmerena su ka kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za ikonografiju, epigrafiju, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta, itd.

 

Opšti podaci o učešću:

- Pravo prijave imaju svi zainteresovani za ovu temu, bez obzira na prethodna znanja ili iskustvo;

- Kurs je osmišljen za uzrast 16 godina i naviše;

- Kurs se održava nedeljom u terminu od 14 do 17 časova, od oktobra 2018. do februara 2019. godine, u kabinetu na prvom spratu Muzeja;

- Cena kursa: 8000 dinara (za 14 dvočasa);

- Po završetku programa učesnici dobijaju potvrdu o učešću u kursu;

- Kontakt: imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; telefon: 011/2651-654

Promotivni susret se održava u subotu, 13. oktobra, u 14 časova. Tom prilikom moći ćete da saznate nešto više o samom kursu, dinamici održavanja časova, kao i obavezama učesnika (načinima i uslovima prijavljivanja). Cilj besplatnog časa jeste da se zainteresovani polaznici upoznaju sa predavačem, organizatorima programa, prostorom u kojem će se kurs održavati, i otvoren je za sve (odnosno, niste u obavezi da se prijavite na sam kurs).

 

Kalendar:

28.10.2018.
Uvod: prirodno okruženje, periodizacija i osnovni koncepti starog Egipta

04.11.2018.
Koncept bića u starom Egiptu

18.11.2018.
Izvori i simboli jedne kulture

25.11.2018.
Društvena struktura

02.12.2018.
Institucije I: kralj

09.12.2018.
Institucije II: hram, administracija

16.12.2018.
Religija I

23.12.2018.
Religija II

13.01.2019.
Pisma i pismenost

20.01.2019.
Svakodnevni život

27.01.2019.
Shvatanja o zagrobnom životu

03.02.2019.
Arhitektura

10.02.2019.
Umetnost

17.02.2019.
Stari Egipat u tekstovima grčko-rimskog sveta: sličnosti i razlike

24.02.2019.
Test

*Dodela potvrda o učešću u kursu će se održati po dogovoru sa učesnicima i organizatorima kursa u februaru ili martu mesecu 2019. godine.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network