Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Saradnja MAU i Etnografskog muzeja na izložbi „Priča o Nini“ u Manakovoj kući

Bogorodica sa Hristom detetom. Tempera na pergamentu. 20 h 29 cm. MAU inv. br. 1708. (Foto: Vladimir Popović)

Bogorodica sa Hristom detetom.
Tempera na pergamentu. 20 h 29 cm.
MAU inv. br. 1708.
(Foto: Vladimir Popović)

novembar 2020 – januar 2021.

Izložba „Priča o Nini“ koja se organizuje u Etnografskom muzeju, u prostoru Manakove kuće, predstavlja omaž etnologu i muzejskom kustosu Nini Seferović. Na izložbi će se naći i 8 eksponata iz fundusa Muzeja afričke umetnosti, poreklom iz zbirke umetničkih, zanatskih i dekorativnih predmeta koje je Nina Seferović sakupila tokom boravka u Etiopiji 1985/1986. Inače, Nininu zbirku od 211 predmeta iz Etiopije porodica Seferović je poklonila Muzeju afričke umetnosti nakon njene smrti.

Pozajmljeni predmeti će biti prikazani u posebnom segmentu izložbe koji ima za cilj da predstavi Ninu Seferović kao kolekcionara/istraživača i osvetli njeno profesionalno interesovanje za Afriku. Prema izboru autorke izložbe Maje Marjanović na izložbi će biti prikazani etiopski drveni češljevi (4), slike na pergamentu hrišćanske tematike (2), tradicionalni ibrik za pripremu kafe i veliki bronzani procesijski krst Etiopske Tevahedo Pravoslavne Crkve.

Pored predmeta, biće prikazane reprodukcije razglednica iz lične dokumentacije Nine Seferović koja se čuva u MAU, kao i plakat izložbe održane u MAU (2011/2012), kojom je po prvi put predstavljena javnosti poklon-zbirka Nine Seferović.

Za katalog izložbe „Priča o Nini“, kustos MAU, Aleksandra Prodanović-Bojović, napisala je prilog o poklon-zbirci.

 

OTVARANJE IZLOŽBE „O NINI“

Ponedeljak, 2. novembra 2020. u 13 sati u Manakovoj kući

O izložbi (preuzeto iz najave Etnografskog muzeja – „Manakove kuće“)

Kustos Etnografskog muzeja zadužen za rukovanje zbirkom Hristifora Crnilovića i oživljavanje programa u Manakovoj kući od 1984. do 1989. godine bila je Nina Seferović (1947‒1991). U ovom kratkom periodu ostvarila je uzlet na kulturnoj sceni grada autorskim izložbama i izložbama svojih kolega, niz međunarodnih saradnji i atraktivnih predavanja. Izložbom „Priča o Nini“ u znak sećanja na Ninu Seferović, Etnografski muzej odaje priznanje koleginici vanrednog entuzijazma, smelosti i istrajnosti čije su izložbe imale veliku posećenost. Nina je na temelju Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića u Manakovoj kući stvorila oazu kulturnih ishodišta, koja se obraćala različitim grupama posetilaca. Impresivni rezultati za samo šest godina rada obavezuju nas da se ovom izložbom, kroz plakate, kataloge fotografija, rukopise i pripreme, onim što nam je ostalo posle nje, prizovemo u sećanje godine kada je započeta ova priča...

 

Pozivnica za otvaranje izložbe "Priča o Nini"
Pozivnica za otvaranje izložbe „Priča o Nini" 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network