Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Posebno izdanje ture
Kulturna baština Topčidera

Kulturna baština Topčidera - posebno izdanjeObilazak Ambasade Arapske Republike Egipat

Pozivamo vas da nam se pridružite u posebnom izdanju šetnje Kulturna baština Topčidera, kada ćemo, pored obilaska Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde, imati privilegiju da posetimo i zdanje Ambasade Arapske Republike Egipat.

Muzej afričke umetnosti svedoči o diplomatskoj aktivnosti jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara, koji je, zajedno sa svojom suprugom Vedom Zagorac oformio inicijalnu zbirku afričkih umetničkih predmeta, danas izloženih na stalnoj postavci Muzeja. Zgrada ambasade Egipta baštini sećanje na porodice Novaković i Gavrilović, koje su u ovoj vili „u Vinogradu“ organizovale politički angažovane sastanke, zatim na rad čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, kao i na dugotrajne odnose između naše zemlje i Egipta. Kuća kralja Petra i Legat Petra Lubarde predstavljaju institucije kulture sa aktivnom izlagačkom delatnošću koje su smeštene u nekadašnje građanske vile – trgovca Đorđa Pavlovića i injženjera Radiše Nikolića – zbog čega imaju izuzetno dimaničnu i zanimljivu istoriju. Sva četiri objekta nalaze se u neposrednoj blizini i kriju zanimljive detalje iz života ljudi koji su nekada stanovali u ovom delu Beograda.

Sa vama šetaju Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata – Legata Petra Lubarde.

Vreme i mesto okupljanja: Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Andre Nikolića 14, u 14 časova

Datum: 3. oktobar

Plan šetnje: Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Ambasada Egipta (Andre Nikolića 12), Kuća kralja Petra (Vase Pelagića 40), Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Predviđeno vreme trajanja šetnje: oko 150 minuta

Cena ulaznice: 500 dinara (ulaznice se kupuju u Muzeju afričke umetnosti pred početak šetnje)

Broj mesta: 20

Prijavljivanje je obavezno. Imajući u vidu specifičnost ovog izdanja šetnje, potrebno je da se na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. pošalju sledeći podaci: ime i prezime, broj lične karte, fotografija prve strane pasoša. Svaki posetilac biće obavešten nakon dobijenog odobrenja od strane Ambasade. Zahvaljujemo vam na razumevanju.

Za dodatne informacije, pitanja, vođenje na engleskom jeziku pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network