Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји


 

ШЕТЊЕ „КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА“ – сваке последње суботе у месецу

„Културна баштина Топчидера” наставља са активним истраживањем непосредног окружења Музеја афричке уметности.

Културна баштина ТопчидераБројне виле, летњиковци, уметнички атељеи, али и установе културе налазе се у овом делу Београда. „Културна баштина Топчидера” као специфичан и јединствен пример међуинституционалне сарадње већ две године представља разнолико наслеђе Топчидера.

Током пријатне шетње кроз ову „градску оазу” можете упознати неке од следећих објеката: Музеј афричке уметности, Кућу краља Петра, Кућу легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Веспа музеј Србија, Кућу Олге Јанчић. Како су протекле претходне шетње погледајте на овом линку.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић, кустоскиња Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата.

Позивамо вас да нам се придружите у шетњи и истраживању културне баштине Топчидера!

 

ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ:

 

25. јануар 2020. од 11 часова

Културна баштина Топчидера - јануар 2020.Тура: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Кућа легата – Легат Петра Лубарде

Место и време окупљања: Музеј афричке уметности у 11 часова

Како учествовати: куповином улазница по цени од 500 динара у Музеју афричке уметности пред почетак шетње.

Важно: Број места је ограничен тако да сте у обавези да се пријавите слањем пријаве (име и презиме) на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Трајање шетње: око 170 минута

Тема шетње: током ове шетње разговарамо о оснивачима Музеја афричке уметности, Веди Загорац и др Здравку Печару и његовој ловачкој збирци, о животу краља Петра у сењачкој вили и некадашњој приватној вили у коју се доселио чувени сликар и у њој створио бројна уметничка дела.

 


 

29. фебруар 2020. од 11 часова

Културна баштина Топчидера - фебруар 2020.Тура: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Веспа музеј Србија

Место и време окупљања: окупљање у Музеју афричке уметности у 11 часова;

Како учествовати: куповином улазница по цени од 500 динара у Музеју афричке уметности, пре почетка шетње.

Важно: Број места је ограничен тако да сте у обавези да се пријавите слањем података (име и презиме, број особа које ће учествовати у шетњи) на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Трајање шетње: око 170 минута

Тема шетње: током ове шетње разговарамо о тематским изложбама и сталној поставци МАУ, затим о динамичној историји Куће краља Петра и начину на који је овај краљ последње године свог живота провео у њој, као и о јединственој колекцији веспи у Веспа музеју Србија, њиховој историји, различитим моделима и чувеним београдским веспарошима.

 


 

28. март 2020. од 11 часова

Културна баштина Топчидера - март 2020.Тура: Музеј афричке уметности, Кућа Олге Јанчић и Легат Петра Лубарде

Место и време окупљања: Музеј афричке уметности у 11 часова

Како учествовати: куповином улазница по цени од 500 динара у Музеју афричке уметности, пре почетка шетње.

Важно: Број места је ограничен тако да сте у обавези да се пријавите слањем података (име и презиме, број особа које ће учествовати у шетњи) на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Трајање шетње: око 170 минута

Тема шетње: Посебну пажњу током ове шетње посветићемо уметничким атељеима, почев од оног који су користили уметници Моша Пијаде, Зора Петровић и Бошко Карановић, а који је данас мала изложбена сала Музеја афричке уметности, затим Олге Јанчић, чувене скулпторке која је, поред атељеа у свом дому стварала и у недалекој Мајсторској радионици Томе Росандића, као и атељеу и дому Петра Лубарде у коме је овај уметник сликао на монументалним платнима, али и израђивао скице на улазним вратима атељеа.

 


 

За додатне информације, заказивање посебног термина или вођење на енглеском језику пишите на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње која би укључила обилазак три од наведених седам локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић и Веспа музеј Србија, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije