МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Издвајамо из збирки

Маска слона

Бамилеке, Камерун.
Тканина, перле 65 x 122cm

Маска слона спада у највредније предмете из музејске колекције и у њему се огледа за Бамилеке својствен приступ украшавања и симболичког употпуњавања предмета употребом разнобојних перлица. Свети, краљевски предмети попут статуа, постоља, штапова и палица су се читавом површином прекривале перланим везом и на примеру маске слона видимо да техника украшавање перлицама строго поштује линију маске не реметећи њену структуралну форму.

Употреба разнобојних перлица истовремено омогућава преношење јасних порука путем линија, боја, њиховог аранжмана и комбинација. Црна боја симболички представља везу између живих и мртвих, бела се односи на претке и различите магијске супстанце, црвена је симбол живота, жене као и институције краљевског вођства. Доминантни дизајн сачињен од троуглова представља леопардову шару која је такође краљевски симбол моћи. Главни мотив свакако остаје слон који својом величанственственом појавом и способностима симболички отелотоворује краља, његову власт и моћ. Веровало се да владар може да се претвори у слона или леопарда, добијајући тиме и способности и карактер ових животиња.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.