МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Издвајамо из збирки

Нимба

Маска „Нимба“
Бага, Гвинеја.
Дрво. Висина 77 cm.

Један од најпривлачнијих предмета који Музеј афричке уметности поседује, уједно и један од најтајанственијих, познат је под називом Нимба. Управо овај предмет био је међу првима које су Веда и др Здравко Печар набавили за своју колекцију – основу данашње музејске збирке.

Ово раскошно оглавље јединствена је појава у уметности афричких народа. Потиче из народа Бага који живе у Гвинеји, на крајњем западу афричког континента. Нимба се могла видети у плесним церемонијама извођеним приликом жетве пиринча, ради осигурања плодности поља. Учесник у плесном ритуалу носио ју је на раменима, придржавајући је за предње ноге, док му је тело било сасвим прекривено костимом од биљних влакана.

Нимба представља божанство плодности и изобиља, до чијег прецизног тумачења тек треба да се дође. Такође се доводи у везу са трудницама, као и женама које желе да обезбеде потомство.

Са естетског становишта, привлачност Нимбе лежи у динамичности и маштовитости скулпторског израза, као и у надреалној и експресивној симболици.

Нимба је тајанствено биће из света фантазије, са крестом и кљуном као симболима моћи и потенције, као и великим грудима које асоцирају на плодност.

Скарификација - урези на лицу и грудима, који представљају ознаку припадности племену, као и детаљно изведена фризура, подсећају нас на то да разумевање овог предмета треба тражити у његовом историјском и друштвеном контексту – наслеђу народа Бага.

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.