МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Издвајамо из збирки

Ђивара

Маска „Ђивара“. Народ Бамана, Мали.
Дрво. Висина 100 cm.

Музеј афричке уметности садржи карактеристичне, репрезентативне типове маски из региона западне и централне Африке, а посебно се по заступљености и бројности издвајају маске Бамана и Догона.

Маска Ђи-Вара рађена је у два плана: доњи део подразумева хоризонтално постављено тело животиње, најчешће мравоједа или камелеона, овалног или геометријског облика. Други план маске израња из тела доње животиње у облику антилопине главе са снажном гривом и дугачким роговима. Доминантне су линије врата и дугуљаста њушка повијена надоле, док је код неких доминантна грива која се од темена антилопине главе спушта на тело доње животиње.

Када је маска готова она постаје власништво друштва Ђи-Вара. Пре почетка аграрних церемонија, односно сетвених и на крају године жетвених радова, маске се перу а потом премазују масноћом добијеном из путеровог дрвета (Vitelarie paradoxa). Да би се појачала њихова делотворна моћ, маске се ките додатним материјалима као што су каури шкољке, метални листићи, тканице, кончићи и сл. По завшетку свих неопходних припремних радњи маске су спремне за употребу.

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.