МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Издвајамо из збирки

Ловачко одело

Lovačko odelo
Ловачко одело са накитом и амулетима,
народа Бамбара, Мали.

Код народа Бамбара у Малију, као и код већине других народа у западној Африци, ловци се сматрају изузетним личностима. Имају веома значајан друштвени положај и издвајају се од осталог становништва. Ловац је заправо културни херој и централна фигура у усменој историји, причама, поезији, песмама које се преносе с колена на колено. Историјска предања говоре да су ловци често били проналазачи нових области у којима су оснивана села.

Многи јунаци и краљеви народа Бамбара били су славни ловци. Да би се постао ловац потребно је знање, вештина, моћ да се преживи у суровим условима шуме и густог шипражја из којих вребају многе опасности (и у форми животиња и форми духова). Због тога, одело које ловац носи у свечаним приликама са свим украсима на кошуљи и капи, представља симболе његовог знања и његове моћи. Они укључују украсе, амулете, фетише, трофеје и одликовања. Овај примерак ловачког одела сашивен је од традиционалне тканине боголанфини (тканина сликана блатом).

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.