МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Предавање

КАКО ЧИТАТИ АФРИЧКУ АРХИТЕКТУРУ

Како читати афричку архитектуру - предавањеПример Адис Абебе, главног града Етиопије, као симбола моћи од Хајла Селасија до Абија Ахмеда

Чeтвртaк, 25. aприл, у 18 чaсoвa

Гостујућа предавачица: др Хана Рубинковска Aниoл

*предавање је на енглеском језику

Откако је основан крајем 19. века, главни град Етиопије, Адис Абеба, значајан је симбол моћи. Његова историја и значење данас у политичком, друштвеном и економском животу вредне су референтне тачке за истраживаче етиопске историје, друштвених и политичких питања. Циљ презентације јесте анализа неких примера урбанистичких и архитектонских решења предложених током деценија, као и улоге коју су она имала за становнике престонице. Такође, биће направљен и осврт на начине на које архитектура одражава промене у етиопској политици. Главни фокус биће на томе како структура града преноси политичку поруку, те како се она мењала током деценија.

О предавачици

Др Хана Рубинковска AниoлДр Хана Рубинковска Aниoл је мастерирала на студијама културе, Универзитетa у Варшави (1997) и специјализирала се за афричке и етиопске студије. Своју мастер тезу „Живот и владавина Хајла Селасија у светлу етиопске и евроамеричке историографије“, писала је под менторством професорке др Јоане Мантел Ниећко, а докторску дисертацију „Владавина Зевдиту, царице Етиопије, од 1916. до 1930. године“ (2005), под менторством професора др Бронислава Новака, док је 2017. одбранила хабилитациони рад из историје на Пољској академији наука. Др Рубинковска Аниол је историчарка Африке, професорка на Катедри за афричке језике и културе Факултета за оријенталне студије Универзитета у Варшави и дугогодишња председница, тренутно заменица председника Пољског афричког друштва; такође је и чланица одбора Пољског института за светске студије уметности. Њено научно интересовање обухвата и историју модерне Етиопије, посебно етиопску политичку културу, као и теме симболике и легитимизације моћи од краја 19. века до данас. Др Рубинковска Аниол истражује иконографске приказе моћи и простора моћи, као и моћ у простору (у смислу дугог трајања).

Предавање се реализује уз подршку Пољског института у Србији.

Улаз бесплатан

 БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива