МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

СВАХИЛИ – ЈЕСЕЊИ ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

SWAHILI језичке радионицеУпис на јесењи циклус је од 18. до 26. октобра 2021.

Музеј афричке уметности расписује позив за упис полазника за јесењи циклус језичких радионица свахилија, намењен одраслима (16+), који воде др Марија Панић и Роуз Мутони Тумби.

Јесењи циклус радионица траје од 30. октобра до 25. децембра 2021. године. Радионице су намењене почетницима.

Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

 

ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Уганди, Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Информације о упису:

Радионице се у јесењем циклусу 2021. одржавају једном недељно, суботом у трајању од сат и 30 минута.

Циклус јесењих радионица почиње 30. октобра и траје до 25. децембра 2021. Изузетак је 13. новембар, када неће бити радионице због обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

  • I група (ниво - почетни 1): суботом од 10.00 до 11.30 часова
  • II група (формираће се за ниво почетни 2 или за ниво напредни 1 – у зависности од броја заинтересованих учесника): суботом од 12.00 до 13.30 часова.

Након завршетка радионица, полазници добијају потврду о учешћу у свахили језичким радионицама.

У свакој групи места има за 8 полазника. Ношење маске током радионице је обавезно.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова

Сви заинтересовани пријаве могу послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. до 26. октобра у поноћ, са следећим подацима:

  • Име и презиме
  • Година рођења
  • Контакт телефон и имејл
  • Зашто желите да учите свахили? (кратко, до 100 речи)
  • Како сте сазнали за свахили радионицу?

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 8 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан или уколико прописи забрањују окупљања услед епидемиолошке ситуације. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца или наставак учења у другом периоду. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге Complete Swahili (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

У јесењем циклусу 2021. године радионицу воде:

Др Марија Панић

Марија ПанићДоценткиња на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, где предаје француску књижевност и културу.

За свахили се као филолошкиња интересовала и раније, а са одушевљењем је почела да га учи 2015. године у Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности у Београду. Интересују је афричка ликовна уметност и књижевност, као и међусобни утицаји афричке и европске културе.

Марија има богато предавачко искуство француског, италијанског и енглеског језика на курсевима језика, у гимназији, у Британској интернационалној школи и на факултету.

Предаје свахили у Музеју афричке уметности од 2018. године.

 

Роуз Мутони Тумби

Rose Muthoni ThumbiСтуденткиња на одсеку за кинески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду. Рођена је у граду Накуру у Кенији, земљи у којој живи 51 милион становника, од тога чак 42 народа који имају свој матерњи језик. Након стицања независности, влада Кеније је усвојила свахили као национални језик како би ујединила различите народе.

Говори енглески, свахили, кинески, српски, француски, као и локални кенијски језик кикују. Воли спорт и професионално се бави стони тенисом. Такође, воли да чита романе.

Као нативни говорник и предавач, придружује се Свахили језичким радионицама у Музеју афричке уметности 2020. године.

 

За додатна питања можете контактирати Ивану Војт, кустоскињу Музеја афричке уметности, на 011/2651 654.

 

Досадашњи предавачи на свахили радионицама:

Галина Тудик (2015 – 2017)

Амоси Петер Руангариа (2015 – 2018)

Бенџамин Товет Чемарум (2019)

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Музеј афричке уметности је приступачан за све посетиоце

Музеј афричке уметности поседује приступне рампе за инвалидска колица, стазе водиље за лица са оштећењем вида, као и тактилне предмете са аудио-дескрипцијом и потписима на Брајевом писму.

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива