Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

април-јуни 2012.
Центар за културу Гроцка и Музеј афричке уметности у Београду

гостовање изложбе

Јужно од Сахаре - Фотографије Марли Шамир

Четвртак, 26.04. у 13h отварање изложбе у Основној Школи „Никола Тесла“ у Винчи
Понедељак, 14.05. изложба се премешта у Основну школу „Алекса Шантић“ у Калуђерици

Општи инфо:

У оквиру посебног програма гостовања изложби Музеја афричке уметности у алтернативним градским просторима, а у сарадњи са Центром за културу Гроцка, у периоду од априла до јуна 2012. године, биће представљена изложба „Јужно од Сахаре: фотографије Марли Шамир“. Изложба ће прво бити отворена у Основној школи „Никола Тесла“ у Винчи, а затим и у Основној школи „Алекса Шантић“ у Калуђерици. Овим путем Музеј жели да поред сталне поставке и тематских изложби у матичној згради, укаже на едукативни потенцијал својих збирки и учини их доступним и стимулативним за најширу јавност, а посебно ђаке основних и средњих школа.

Изложба је настала у сарадњи Музеја афричке уметности са Центром за културу Гроцка, а уз подршку општине Савски венац.

О изложби:

Захваљујући ангажовању господина Драгољуба Најмана, југословенског амбасадора при UNESCO-у, Музеј афричке уметности је од Међународног фонда за развој културе UNESCO-a добио на поклон драгоцену колекцију оригиналних уметничко-документарних фотографија о Африци, еминентне израелске фотографкиње Марли Шамир. Колекција је поклоњена 1980. године када је приређена и прва изложба под називом „Јужно од Сахаре“, поводом заседања 21. Генералне конференције UNESCO-a у Београду. Изложба је имала изузетну рецепцију културне јавности Београда, али и учесника Конференције и самог председника UNESCO-a, господина Амаду Махтар М’Бо-а.

Снимљене у црно-белој техници фотографије на изузетан начин приказују један део афричког континента: Сахел, са свим његовим специфичним географским, историјским, демографским и културним обележјима. Током боравка у овом делу Африке, у периоду између 1968. и 1973. године, Марли Шамир је пасионирано снимала пределе, људе, земљораднике, сточаре, предмете свакодневног и култног карактера. Посебну пажњу посветила је снимању архитектуре, профаних и сакралних урбаних и сеоских здања грађених од блата, спецификума Сахела. Из богате биографије Марли Шамир може се закључити да је архитектура, од самих почетака бављења фотографијом, у фокусу њених интересовања и њеног уметничког сензибилитета. Отуда не чуди што је и архитектура Сахела прецизно одабрана и што, поред препознатљивог уметничког рукописа, носи све одлике брижљиво записаног документа, који данас, после четдесет година, представља изузетно важан визуелни податак не само за градове тога подручја, већ и за све потоње истраживаче Африке и афричког стваралаштва. Такође, не треба заборавити огроман значај фотографија чија тематика приказује анимистичке обреде који су практиковани код народа Догон, Бамана и Малинке.

Фотографије Марли Шамир из циклуса „Сахел“ које се налазе у Музеју афричке уметности у Београду, представљају један од најзначајнијих сегмената музејског фото архива, јер управо у протоку времена и реалних промена на терену, оне постају све драгоценија допуна у проучавању, експликацији и презентацији одређених музејских предмета и региона из кога потичу. Такође, ова колекција фотографија, због свог неоспорног уметничког и документарног значаја има велику вредност не само за Музеј и регион, већ и за укупну светску баштину.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network