Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

НОЋ МУЗЕЈА У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ
ПОВРАТАК АФРИЦИ!

Субота, 16. мај 2009., од 18 h до 02 h
Наступ reggae бенда IRIE FM у 22h.

Ухватите поноћни воз за Африку – посетите Музеј афричке уметности у Ноћи музеја 2009 и потражите афричке корене reggae музике у аутентичном изразу афричког уметника.

Reggae је мотивисан потрагом за афричким идентитетом као одраз тежње за повратком Африци, домовини робова са Јамајке. Идеја побуне и оживљавања свега онога што је чинило аутентичну «афричкост» нашла је креативни израз не само у реге музици, већ у бројним другим музичким облицима, визуелним и сценским уметностима који су незаобилазан део популарне културе.

Ноћно разгледање сталне поставке Музеја и тематске изложбе Мвана хити: више од лутке је позив на откривање дела традиционалног афричког наслеђа: маски, фигура предака, фетиша, култних и магијских, украсних и употребних предмета. У својеврсном пан-афричком контексту класична афричка уметност изложена у Музеју препознаје се као израз целокупног афричког идентитета.

Централни догађај Ноћи музеја 2009 је наступ reggae бенда IRIE FM у 22h. Ова десеточлана музичка група ће својом креативношћу, оригиналношћу и ентузијазмом, представити нови албум Cool Youths Rule the Roots! у алтернативном, за ову прилику посебно осветљеном простору куполе Музеја афричке уметности.

Идеја и слоган Повратак Африци - централни мотив растафаријанизма и reggae-а, изражавали су жељу за повратком афричким коренима, буђење идентитета и трагању за инспирацијом у афричком традиционалном уметничком изразу. Овај музички правац утемељен у афричком наслеђу, покренут у афричкој дијаспори карипског региона, прихваћен је и постао веома популаран у Африци. Реге се данас увелико слуша широм Африке, земље којој су стихови и ритмови посвећени.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network