Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Путописно вече у МАУ – „Приче из Марока: културно наслеђе номада Сахаре“

Поводом обележавања националног празника Марока – Дана круне, Музеј афричке уметности и Амбасада Краљевине Мароко организују у понедељак, 27. јула 2015. године у 19 часова путописно вече „Приче из Марока: културно наслеђе номада Сахаре“.

Сваке године у мају више од тридесет номадских народа из Марока и других делова северне Африке окупља се на фестивалу Мусем, у месту Тан Тан на југозападу Марока. На овогодишњем Мусему у око 800 шатора били су смештени многобројни учесници пристигли из овогодишњих земаља партнера Туниса и Уједињених Арапских Емирата, али и Мауританије, Малија, Нигера, итд. У гостопримству житеља овог дела Сахаре могло је да ужива и око 120 страних гостију: политичари, професори, дипломате, а међу њима и три новинара из Србије.

Утиске и снимке са овог узбудљивог путовања представиће Борислав Коркоделовић, новинар и уредник, Небојша Котлајић, новинар РТС-а и Зоран Шкрбић, сниматељ РТС-а.

У почетку су окупљања номадских народа из Марока и других делова северне Африке била спонтана, са циљем да се сусретну, упознају, купе или продају неопходне намирнице или организују трке камила и коња. Од 1963. године Мусем фестивал у Тан Тану постаје својеврсни годишњи сајам који има економску, друштвену, религиозну и културну функцију – то је место на коме се промовише локална култура и традиција, место дружења, забављања и размене које има за циљ да сачува особености номадског начина живота и њихово богато културно наслеђе, занате, музику и плес.

Глобализација и урбанизација, приморавајући номадске заједнице да се стално населе у градовима, озбиљно угрожавају њихов вишевековни начин живота и прете опстанку њихове традиционалне културе. Препознајући значај и јединственост многобројних аспеката културе номадских народа, UNESCO је 2005. године ову манифестацију уврстио на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Од тада се Мусем стално обогаћује новим културним садржајима, изложбама занатских радова, представљањем обичаја, народних ношњи, музике и игара, вечерима поезије. Организоване су и трке коња и камила, те демонстрације борилачких и ратничких вештина житеља овог дела Сахаре.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network