Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Транзит(и)

11-13. јун 2006

Бартелеми Того – Barthélémy Toguo

„Сви смо ми у непрекидном «транзиту». То је појам инхерентан човеку 20. и 21. века. Мало је важно да ли је он бео, црн или жут, свако је потенцијално «прогнан» јер га покреће мотор који се зове путовање, претварајући га у «расељено лице».“ Ово су речи камерунског уметника Бартелеми Тогоа, који од 11. до 13. јуна гостује у Музеју афричке уметности у Београду. Његово гостовање се реализује у оквиру пројекта «Обојени свет», који су иницирали Михаел Милуновић и Музеј афричке уметности, којим ће се нашим суграђанима у наредном периоду представити неколико савремених светских уметника.

Бартелеми Того од деведесетих година 20. века живи на релацији Француска – Немачка – Камерун. Као и многи други савремени уметници, он је у сталном покрету, селећи се од изложби до бијенала, и са једног континента на други. За њега је путовање начин живота, а бројни сусрети постају извор инспирације, омогућујући му да сопствену културу и уметничко искуство суочи са искуством Другог.

У периоду 1996-1999 Того је остварио серију перформанса под називом Транзит(и), заснованих на статусу вечитог странца, који се, углавном, одигравају на аеродромима, железничким станицама и пограничним зонама – укратко, на местима путовања. У њима се бави пре(вази)лажењем граница, преиспитујући и разобличујући друштвена предубеђења, клишее који раздвајају Западни и не-Западни свет. „Било ми је преко главе да трпим царинске контроле засноване на стереотипима и предрасудама. Стога сам одлучио да дам прилику цариницима да вежбају свој таленат за претраживање и да открију апсурдност својих клишеа.“ Отада, приликом сваког транзита овај уметник, који је „сувише црн за своју личну карту“ измишља мало изненађење: кофере од масивног дрвета (лажне), које је немогуће отворити, реденик за муницију у којима држи – карамеле, или униформу париских ђубретара коју облачи приликом путовања у престижним француским вагонима.

Изузетно плодан и многостран уметник, који ради у различитим медијима (акварел, цртеж, фотографија, видео, скулптура, инсталација, перформанс), остварио је небројене изложбе, те је с правом од стране ликовних критичара назван једним од најдинамичнијих савремених афричких уметника на међународној ликовној сцени данас.

Програм

Видео

 

Галерија слика

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network