Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Овог маја Музеј афричке уметности позива вас на

ПРЕДАВАЊЕ

Небески двојници из земље Јоруба –
култ близанаца у Нигерији

Александра Продановић Бојовић, кустос МАУ
Четвртак, 12.5.2016. у 13ч
Филозофски факултет Универзитета у Београду (сала 508)

У оквиру Антрополошке агоре у четвртак, 12. маја 2016. у 13 часова, у сали 508 Филозофског факултета Универзитета у Београду, одржаће се предавање Александре Продановић Бојовић, дипл. етнолога/антрополога и кустоса за афричку уметност у МАУ, на тему "Небески двојници из земље Јоруба – култ близанаца у Нигерији". Уводну реч даће проф. др Сенка Ковач.

Африка је континент на којем се рађа велики број близанаца. У веровању многих афричких заједница близанци су приказани као бића са несвакидашњим моћима. Код народа Јоруба из Нигерије, који има највећу стопу рађања близанаца на свету, однос према овој деци уздигнут је до култног статуса и заснива се на веровањима у њихово божанско или небеско порекло. Сматрају се благословом за породицу, али истовремено асоцирају на опасност. Окружени су низом ритуала и табуа, почев од имена која добијају на рођењу. У ранијим временима, пре постојања могућности пружања адекватне медицинске помоћи, смрт близанаца била је честа појава. Необичне околности рођења ове деце и ризици од раног умирања допринели су представи о њима као небеским бићима. Део култа чиниле су комеморативне дрвене фигуре „ере ибеђи“ израђиване у случају смрти близанаца, које су породици пружале “утеху” због губитка детета. У савременом добу, услед измењених друштвених околности (образовања, здравства итд.) близаначке фигуре су изгубиле своју функцију, међутим, поједини елементи култног односа према близанцима и даље су присутни, потврђујући снагу народних веровања.

На предавању ће се размотрити култна пракса народа Јоруба везана за близанце са антрополошког и социолошког становишта, као и идентитет близанаца – припадника породичне и шире друштвене заједнице. Биће представљени метафизички концепти и митско-религијска слика света народа Јоруба, као и универзалне структуре мишљења на којима се заснивају представе близанаца. Један сегмент предавања односиће се на трансформацију културних идеја о близанцима код Јоруба народа у садашњем времену, изражену кроз друштвену праксу, популарну културу и уметност.

Александра Продановић Бојовић, кустос за афричку уметност ради у Музеју афричке уметности у Београду од 2002. године, где је остварила низ изложби, предавања, радионица и других програма. Предавање је резултат истраживања културног феномена везаног за близанце и парове у Африци. Предавање је део пратећег програма уз самосталну студијску изложбу у Музеју афричке уметности: “Ибеђи – два пута рођени: скулптуре близанаца из збирке Павлић” (децембар 2015 – јун 2016).

*Бесплатан улаз на предавања

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network