Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Е-Публикације

 

Музеј афричке уметности, Контексти и репрезентације

Ауторка: др Ана Сладојевић

ПРВО е-Издање Музеја афричке уметности

"Музеј афричке уметности, Контексти и репрезентације" теоретичарке др Ане Сладојевић, нова је књига коју од 5. маја 2014. можете бесплатно да download-ујете са званичног сајта Музеја.

Књига је приређена на основу докторске дисертације одбрањене у оквиру Групе за теорију уметности и медија, Интердисциплинарних студија Универзитета уметности у Београду, код менторке проф. др Невене Даковић.

Поред тога што представља прву докторску дисертацију која се бави Музејом афричке уметности, збирком Веде и др Здравка Печара, у ширем контексту репрезентација афричких уметности, ова књига је уједно и прво искључиво електронско издање Музеја, доступно свима преко музејске web презентације.

Опширније...


 

Египат у сећању Србије

Аутори: Урош Матић, Милица Наумов, Александра Момчиловић-Јовановић, Нарциса Кнежевић-Шијан и Александар Маричић

Уредник издања: Емилиа Епштајн

Публикација "Египат у сећању Србије" представља резултат Пројекта "Монографија: Египат у сећању Србије", који је имао за циљ бележење историје културних односа двеју држава – Србије и Египта.

Носилац пројекта, Музеј афричке уметности, је окупио тим стручњака који су обрађујући фотографске материјале у београдским архивама, библиотекама, музејима и другим институцијама, имали задатак да истраже културолошке аспекте односа Србије и Египта.

Резултат је једна информативна монографија која се базира на научно-популарним текстовима и есејима.

Текстове прате пре свега црно-беле фотографије од којих се неке, попут оних из фото-архива породице Печар, по први пут објављују.

Опширније...


 

Музика западне Африке: четири инструмента из збирке Музеја афричке уметности

Аутор: Срђан Тунић

Ова књига је настала на основу кустоског (хабилитационог) рада под називом „Музика Африке: Перспектива у интерпретацији традиционалних афричких музичких инструмената и њиховог савременог значења на бази збирке музичких инструмената Музеја афричке уметности у Београду“.

Тема овог рада – као кустоске теме, истраживања и изложбеног плана – под називом „Музика западне Африке: четири инструмента из збирке Музеја афричке уметности“, указује да је аутор, историчар уметности Срђан Тунић за свој рад одабрао врло комплексно и исто толико значајно и богато музичко стваралаштво афричког континента јужно од Сахаре.

Управо због вишеслојног садржаја и значења музике, као и музичких инструмената, њено проучавање се може кретати у различитим правцима који се везују за одређене теме, функције, намене, форме, материјале и технике израде музичких инструмената, или, као што је овде случај, да се холистичким приступом обухвате сви њени најзначајнији аспекти у свеобухватну, иновативну целину.

Опширније...

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.