Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ

Локација:

Музеј Крајине Неготин – Галерија Мокрањчеве куће

14. мај – 14. јун 2018.

Ауторка изложбе и каталога:

Наташа Његовановић Ристић

Фотографије са Изложбе

О гостовању

Изложба Музеја афричке уметности „Традиционални мурали Африке“ гостовала је у Музеју Крајине у Неготину – у галерији Мокрањчеве куће од 14. маја до 15. јуна 2018. године, у оквиру националне манифестације „Музеји за 10“. На отварању су говорили директор Музеја Крајине Ивица Трајковић и, из Музеја афричке уметности, Марија Милош, кустос и Милица Јосимов, конзерватор. Гост вечери на отварању изложбе била је вокална група “Класје” коју води учителјица Душица Ђурђић.

Као пратећи програм током трајања изложбе, организован је низ радионица за децу „Мини-модели за афричке мурале“ које су водиле Марија Милош и Милица Јосимов из Музеја афричке уметности у сарадњи са колегиницама из Музеја Крајине Весном Јањић и Сањом Радосављевић.

Захваљујемо се свим колегама из Музеја Крајине у Неготину на позиву за гостовање, успешној сарадњи и многим лепим утисцима које смо понели из Неготина.

О Изложби

Изложба „Традиционални мурали Африке“ представља фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури – деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента. Мурали као уметничка форма представљају вековну традицију, а по изузетним ликовним дометима издвајају се остварења уметница народа Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана), Ндебеле и Басото (Јужна Африка).

Услед климатских услова, мурали су сваке године, после кишног периода, обнављани или наново сликани. Ефемерност мурала није утицала на ликовни програм, уметнички стил или тематику. Напротив, жене-муралисткиње су преносиле своје сликарско умеће с генерације на генерацију и одржавале ову форму уметничке изражајности, континуирано преносећи кроз естетску и семантичку призму најзначајније вредности заједнице - као што су врлина, морал, понос, идентитет, духовност.

Ова изложба сведочи о специфичностима уметничког израза афричких муралисткиња које попут сликарског платна осликавају зидове кућа, садржавајући истовремено елементе традиционалног канона и дух модерности од којих полазе савремени афрички уметници.

Досадашња путовања изложбе „Традиционални мурали Африке“:

Уколико желите да у вашем граду гостује изложба „Традиционални мурали Африке“, погледајте и:

 

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.