МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Тегови за мерење златног праха народа Акан

16. фебруар 2011. - 20. август 2011.

Аутор изложбе и каталога

Марија Личина, кустос МАУ

Каталог изложбе

Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan

Предмети с изложбе

О изложби

На изложби је приказано више од 500 тегова за мерење златног праха из збирке Музеја афричке уметности, преко 200 тегова из збирке Словенског етнографског музеја у Љубљани, примери из приватних колекција. Поред тегова, изложба укључује и пратеће предмете као што су ваге, кутије и кашике за златни прах.

Тегови народа Акан јединствени су у свету по својим облицима - представљају људе (ратнике, врачеве, ловце...), животиње (птице,крокодили, антилопе...), биљке (кикирики, цветове палми, патлиџане...), предмете (бубњеве, сандале, топове...), и бројне друге фигуративне и геометријске мотиве.

Колико привлаче својим облицима, као уметничке форме у бронзи, димензија од тек неколико сантиментара, акански тегови једнако су значајни као сведочанства о природном богатству злата у Западној Африци. Њима је мерен златни прах, који је имао улогу новца у Гани и Обали Слоноваче код народа Акан од 15. све до краја 19. века, у свакодневним активностима - на тржницама, у краљевским трезорима злата и за наплате државних такси и пореза.

Изложба „Тегови за мерење златног праха народа Акан“, ауторке Марије Личине, представила је значај који су у глобалној историји имали богата налазишта злата, трговински и културни контакти на простору Западне Африке. Кроз изложбу, посетиоци уче о промету злата од афричке обале Медитерана до Гвинејског залива (у периоду од 10. до 19. века), пустињским караванима и европским флотама у походу ка аканским златоносним пољима, о обичајима ценкања до „последњег зрна злата“, боји пламена за тегове-скулптуре у бронзи и другим темама везаним за историју и културу народа Акан. Изузетност збирке тегова Музеја афричке уметности у Београду, са више од 500 оригиналних предмета, као и збирка Словенског етнографског музеја са више од 200 тегова који су по први пут бити представљени јавности, послужили су као полазиште за обраду неколико темата:

  • АФРИЧКО ЗЛАТО У СТАРОМ СВЕТУ
    • транссахарска трговина златом, од 10. до 16. века
  • ЗЛАТНИ ПРАХ КАО НОВАЦ И ЈЕДИНИЦЕ ТЕЖИНЕ:
    • производња и промет злата у „златним краљевствима“ Гане, од 15. до 19. века;
    • културни контакти и размена између афричких, арапских и европских цивилизација
  • АМБЛЕМИ ТРАДИЦИЈЕ И ДРУШТВЕНИХ ВРЕДНОСТИ
    • мотиви тегова као илустрације пословица и изрека

Поуке на теговима за мерење златног праха

Као и облици, и значења која су тегови-скулптуре имали различита су: многи асоцирају мудре поуке из пословица и народних прича, чувају сећања на битке, митове и легенде, или представљају одређене симболе. Наводимо неке од аканских пословица:

      • Луд је онај ко пуши и носи бачву са барутом на глави!
      • Између кључа и браве, један је старији - мора постојати вођа, чак и међу једнакима.
      • Не треба ти велики штап да сломијеш петлу врат - каже се за моћног човека који непотребно злоставља сиромашног и незаштићеног.
      • Снага палмовог дрвета је у његовим гранама - краљева моћ лежи у броју његових поданика.
 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.