МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

СЛИКЕ И СЕЋАЊА: АФРИЧКА ТИКВА У ЗБИРКАМА МАУ

30. новембар 2016. - 15. мај 2017.

Кустос изложбе:

Емилиа Епштајн

Каталог изложбе

slike_i_secanja_katalog_naslovna_fi.jpg

О изложби:

Изложба „Слике и сећања“ рекреира историјски тренутак, као и социјалне и личне мотиве који су водили креирању једне веома интересантне, а у извесној мери занемарене збирке предмета у Музеју афричке уметности у Београду.

Афричка тиква – калабаш – је као предмет свакодневне употребе оставио дубоки отисак у имагинацији како путника, тако и локалног становништва на афричком континенту. Једни су изградили читаву мрежу метафора и митова око ове биљке и предмета, а путници га видели као неизбежан део искуственог и идејног „афричког пејзажа“. Изложба „Слике и сећања“ прати афричку тикву кроз збирке МАУ – од предмета као што су посуде, кашике и музички инструменти, до скулптура и предмета примењене уметности који репродукују калабаш као мотив. Овај приступ доводи у питање оштру границу између онога што се сматра аутентично „етнографским“ наспрам сувенирског предмета. Потпору изложбеној сценографији дају разгледнице, фотографије, као и занимљиве белешке оснивача музеја, Здравка и Веде Печар, из времена њиховог боравка у Африци (од педесетих до раних осамдесетих година прошлог века).

 

Концепт изложбе и ауторка каталога: Емилиа Епштајн, кустос МАУ

У среду 30. новембра 2016. у 19ч, изложбу су отвориле Александра Момчиловић, кустос Музеја историје Југославије, и Светлана Дојчиновић, социолошкиња, путница и фотограф.

 


 

Погледајте како је изложба афричких тикава под називом "Путујући калабаш" изгледала у Кикинди (октобра 2016)!

Уколико сте заинтересовани за гостовање изложбе "Путујући калабаш" и у вашем граду, јавите нам се на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Гостујућу изложбу је могуће планирати од јула 2017. године.

 


Фото: В. Поповић (Архива МАУ)

 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.