МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Мвана хити: више од лутке

(Из збирке Гибера Ерсона)

17. децембар 2008. – 30. април 2009.

Аутор изложбе и каталога:

Емилиа Епштајн, кустос МАУ

Каталог изложбе

Mvana hiti: više od lutke

Слике са изложбе

О изложби

Каталог и изложба Мвана хити: више од лутке резултат су истраживања спроведеног на предметима из приватне збирке белгијског колекционара Гибера Ерсона.

Стуболике иницијацијске фигуре, штапови статусно повлашћених чланова заједнице, тералица за муве, кутија за чување лековито-магијских супстанци, надгробни стуб и столица-престо, кашике за церемонијално припремање, служење и конзумирање хране, као и више од четрдесет украса за косу, чешљева и укосница, повезује један мотив – мвана хити.

Мвана хити се јављала као фигура или као мотив на бројним предметима који су се употребљавали у церемонијалним и свечаним приликама које су обележавале животе народа Зарамо и њихових суседа. Зависно од контекста мвана хити је поседовала света, статусна, магијска, или религијска својства која су у основи почивала на ауторитету предака.

Према свом визуелном решењу и функцији у животу, мотив мвана хити открива да се у њему сједињују сви аспекти мушког и женског принципа, на физичком и духовном нивоу поимања и да је вишезначност овог мотива у складу са њеном вишефункционалношћу.

 

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.