МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Манкала, мисаона игра

27. децембар 2012. – 6. октобар 2013.

Ауторка:

Ивана Војт, историчар уметности

Каталог изложбе

Трејлер изложбе

Предмети с изложбе

Пријатељи изложбе

belit
Lava bar
 

О изложби

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Мултимедијална и интерактивна изложба „Манкала, мисаона игра“ кустоскиње МАУ Иване Војт конципирана је тако да упути публику на глобални карактер ове друштвене игре омогућавајући, истовремено, да уђе у свет манкале кроз сам чин играња.

Почасна награда

Национални комитет ICOM-а (Internаtionаl Council of Museums) међународне организација музеја и музејских професионалаца основане у систему УНЕСК-а, сваке године додељује награде за изванредан допринос и афирмисање музејске делатности. Награда се додељује у 5 равноправних категорија: кустос године, пројекат године, публикација године, музеј године и награда за животно дело.

Изложба „Манкала, мисаона игра“, аутора Иване Војт, добила је почасну награду за ПРОЈЕКАТ 2012. године.

У образложењу награде стоји:

На основу анализе свих прикупљених података и музеолошке обраде предмета, у Музеју афричке уметности је постављена изложба: Манкала, мисаона игра, коју прати и истоимени каталог. Важан део изложбе је тзв. поље игре, односно сто на коме се може играти манкала, и компјутер на коме се манкала игра онлине. На тај начин је постигнут висок степен комуникације публике са изложбом, јер поред посматрања експоната у витринама посетиоци могу да у присуству опипљивих предмета остваре оригинално лично искуство. Изложба је привукла велику пажњу медија, домаће јавности, амбасада, као и стручњака различитих профила из земље и иностранства. Томе је нарочито допринео трејлер постављен на You Tube, што је у Србији потпуно нов начин промовисања једне музејске изложбе.

Кроз реализацију овог мултидисциплинарног и заокруженог пројекта остварена је врло добра међународна сарадња и веза између институционалних и приватних колекција, а осмишљена је и примена различитих медија у духу савремених начина перцепције. Међутим, можда је најважније то што музејску делатност актуелизује као део друштвеног живота заједнице.

Награда је додељена на свечаној Скупштини ICOMа Србије одржаној 26. априла у Галерији фресака у Београду. Оља Васић, председник комисије за додељивање награда ICOM-а уручила је награду за пројекат године Ивани Војт, аутору и кустосу изложбе, 30. априла 2013. године, у Музеју афричке уметности у Београду.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.