МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

Етиопска уметност из збирке Нине Сеферовић

Поклон породице Сеферовић

26. октобар 2012. – 23. децембар 2012.

Каталог изложбе

Etiopska umetnost iz zbirke Nine Seferović

Мотиви с изложбе

Изложбу у целости финансира оснивач Скупштина града Београда

Grb Beograda

Пријатељи изложбе

Vila-Jelana zodiac-logo logo-sauarma-bar PUSULA-LOGO reka2

 

О изложби

Поклон збирка породице Сеферовић се састоји из предмета које је етнолог Нина Сеферовић сакупила у Етиопији, '80-их година прошлог века. Ова збирка у значајној мери проширује општи фонд Музеја, истовремено дочаравајући сву разноврсност и богатство стваралаштва Етиопије.

Изложба садржи хетероген материјал, од савременог сликарства на пергаменту и дрвету које преноси хришћанске мотиве и сцене из свакодневног живота, до предмета примењене уметности попут хришћанских процесијских и ручних крстова у металу, као и накита попут огрлица, наруквица и гривни. Такође су изложени предмети свакодневне употребе као што су тканине, уљане лампе, ћупови, посуде, уљаници, ибрици и сувенирска керамика заједнице Бета Израел. Изложба Етиопска уметност из збирке Нине Сеферовић: поклон породице Сеферовић подсећа нас на древност цивилизација Африке и богатство етиопске уметничке продукције.

О дародавцима

Гест амбасадора Нусрета Сеферовића и његове породице - супруге Емилије, ћерке Наде и унука Давида, који су ову збирку поклонили Музеју афричке уметности у Београду, представља успомену на истраживачки и колекционарски рад антрополога Нине Сеферовић (1947-1991). Овим чином породица Сеферовић отворила је нова поља истраживања, али и на јединствен начин задужила град Београд и будућа поколења.

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.