МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Посебни програми

 

Културна баштина Топчидера

Културна баштина ТопчидераШетње „Културна баштина Топчидера“ одржавају се сваке последње суботе у месецу. Реч је о међуинституционалном програму сарадње започетом септембра 2017. године у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. У првој шетњи учествовали су Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра и Кућа легата – Легат Петра Лубарде. Од тада је ритам одржавања редовних шетњи сваке последње суботе у месецу, а реализују се и оне „по мери“, односно по избору посетилаца (више о томе у одељку „Шетња по мери“).

Временом су се овој шетњи кроз наслеђе придружиле и следеће установе културе и објекти: Архив Југославије, Кућа Олге Јанчић, Јавни акваријум и тропикаријум, Споменик Исидори Секулић и Хајд парк. Захваљујући томе „Културна баштина Топчидера“ открива скривене драгуље топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд.

Културна баштина ТопчидераТоком ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – genius loci који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима краља Петра I Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда. Придружите нам се и сазнајте откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је краљ Петар живео у изнајмљеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе друге историјски занимљиве, а савремено инспиративне приче!

Реч је о специфичном програму међуинституционалне сарадње који повезује неколико установа културе у непосредном окружењу Музеја афричке уметности. Шетње организују и воде историчарке уметности Ана Кнежевић (МАУ) и Ивана Затежић (Легат Петра Лубарде).

Културна баштина Топчидера - водичи

Ана Кнежевић и Ивана Затежић,
историчарке уметности

Током шетњи „Културна баштина Топчидера“ инспиришу нас пре свега посетиоци који, чувши причу о било ком од наведених места, готово увек имају коментаре о нашој историји, њеној динамичности, брзим или исувише спорим променама, али и о савременом тренутку. Неизмерно нам је драго да је овај програм, започет као наша студентска идеја постао редовни једномесечни догађај у коме разнолике установе културе и приватне куће учествују, и надамо се да ће се он и даље реализовати и развијати. Истраживање културне баштине Топчидера је узбудљиво, посебно у сјајном друштву заинтересованих посетилаца са којима разговарамо и увек нешто ново сазнамо. Симпатичне су и „шетње по мери” које људи бирају за различите тренутке у свом животу – свој први састанак, team building, учење и вежбање српског језика, средњошколски или универзитетски час, туристичко упознавање овог дела града итд.

Ево како су изгледале претходне шетње, а више утисака и од стране посетилаца можете пронаћи на овом линку.

 

 

Утисци о шетњи:

 

ДОСТУПНИ ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ

 

Субота, 28. октобар, у 11 часова
Рута: Музеј афричке уметности, Архив Југославије, Кућа легата – Легат Петра Лубарде

Културна баштина ТопчидераОкупљање: Музеј афричке уметности у 11 часова.

Придружите нам се у узбудљивом истраживању баштине Топчидера! Сазнајте нешто више о настанку Музеја афричке уметности, животу и раду његових оснивача Веде загорац и Здравка Печара, као и о актуелној тематској изложби. Упознајте се са узбудљивом причом о згради Архива Југославије и њеној историји, као и о јединственој улози Петра Лубарде и његовог стваралаштва у нашој историји уметности.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић, кустоскиња Музеја афричке уметности, и Ивана Затежић, сарадница Куће легата.

Број места је ограничен, а пријаву можете послати на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.!

Цена улазнице: 500 динара; улазнице се купују пред почетак шетње у Музеју афричке уметности.

 

*Напомена: минималан број посетилаца за организацију шетње је 10.

Више информација о новим терминима: ускоро!

 


 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње која укључује обилазак три од наведених осам локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић, Хајд парк и скулптуре у јавном простору, парк Мала звезда и споменик Исидори Секулић, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5.000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 


 

ЧИТАЈТЕ О ШЕТЊИ

- Састанак на отменом Топчидеру (belguest.rs)

- Узбудљиво истраживање Топчидера (citymagazine.rs)

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.