Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Разговор о књизи Алеша Штегера
о мигрантима
у Музеју афричке уметности

Четвртак, 3. децембар, у 18 часова

Музеј афричке уметности и издавачка кућа Архипелаг организују разговор о књизи Алеша Штегера На крају написано у четвртак, 3. децембра с почетком у 18 часова. Ова књига је недавно преведена на српски језик и објављена у издању Архипелага.

Књига Алеша Штегера На крају написано прва је књига у европској књижевности о актуелној мигрантској кризи, о новој великој сеоби народа. У издању Архипелага објављено је и прво штампано издање ове књиге. На крају написано је књига есеја и записа, прозних фрагмената и драматичних исповести о драми сиријских избеглица на путу од Блиског истока, преко Србије, до Европе. Упоредо са писањем текста, Алеш Штегер је урадио читаву серију фотографија људи, догађаја и призора које чине саставни део овог његовог пројекта.

Разговор о књизи посвећеној мигрантима одвија се у контексту изложбе Граница је затворена која се састоји из мигрантских мапа, радова у текстилу, изјава миграната, апликације и друштвене игре коју су „анонимни“ мигранти сами створили у једном од центара за тражиоце азила у Србији.

Књига На крају написано настала је у августу у Београду, у неформалном избегличком кампу у парку поред Београдске аутобуске станице, где се писац сусрео са сиријским мигрантима, разговарао с њима, бележио њихове судбине и скупљао грађу за своје потресно сведочанство о мигрантима. Књига На крају написано посвећена је колико великој избегличкој кризи нашег времена толико и европском одговору на њу.

Сусрећући се током боравка у Београду са избеглицама из Сирије, Авганистана, Јемена, Ирака, али и Либије и Сомалије, Алеш Штегер је обликовао узбудљиво сведочанство о судбинама обичних људи који су, бежећи пред ратним насиљем, кренули на неизвесни пут избеглиштва. Отуда је ова књига истовремено и књига исповести и сведочења, репортажа и путопис, есеј и трактат о капиталној политичкој неодговорности нашег времена.

Алеш Штегер, познати словеначки песник, есејиста, прозни писац, рођен је 1973. године у Птују. Добитник је свих значајнијих награда за књижевност у Словенији, а његове песме, романи и есеји преведени су на више од двадесет језика. У издању Архипелага раније су објављене две књиге Алеша Штегера: књига есеја Берлин и путописни роман Понекад је јануар усред лета.

О Штегеровој књизи говориће:

  • др Зоран Ћирјаковић, новинар и предавач на Факултету за медије и комуникације у Београду
  • Мића Вујичић, писац и колумниста НИН-а
  • Гојко Божовић, писац и директор Издавачке куће Архипелаг

Модератор разговора је Ивана Војт, кустос Музеја афричке уметности.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network