Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2014. у Музеју афричке уметности

 

20-30. септембар 2014.

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2014

Односи Србије, својевремено и Југославије са афричким државама имају сасвим специфичну и јединствену историјску позадину. На прелазу 19. у 20. век тај однос је пре свега био базиран на утисцима са путовања неколицине појединаца који су својом струком, било то лекари, инжењери, или бољим социјалним статусом успевали да дају лични допринос модернизацијском духу тог времена управо кроз путовања у „далеке крајеве“. С развијањем покрета несврстаних, Југославија је ушла у једну другу епоху социјалних, политичких и културних односа са афричким континентом. Музеј афричке уметности, као институција настала у том времену (1977. године), кроз своје програме данас активно развија односа са афричким и европским уметницима, као и стручњацима у земљи и свету, који преиспитују сложеност европских и афричких веза.

 

 

Субота, 20.9.

15h

Филмска пројекција: „Guimba –Тиранин“, Мали (1995), енг.титлови
Улоге: Fatoumata Coulibaly, Balla Habib Dembele
Режија: Cheick Oumar Sissoko

Велики део Сталне поставке Музеја афричке уметности чини уметност народа Бамбара. Ово је играни филм тог народа који насељава подручје Сахела данашње државе Мали. Водич кроз филм је гриот чувар баштине, али уједно и нека врста врача у селу којим заповеда немилосрди Гимба. Селу које ће под његовом влашћу доживети врхунац, али и суноврат...

(Пројекција филма је искључиво у едукативне сврхе.)

17h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Између два Запада – Утицај афричке уметности на уметност Западне Европе”
Ана Срдић, студенткиња историје уметности

Овим вођењем испитујемо наш доживљај два „запада“ – западне Африке (региона одакле потиче највећи број предмета на сталној поставци Музеја афричке уметности) и западне Европе. Показаћемо како је афричка уметност прешла пут од употребног предмета до уметничког дела цењеног због своје лепоте и начина израде, и упознати се са начинима на које је афричка уметност утицала и инспирисала неке од највећих уметника раног XX века у Европи: Модиљанија, Пикаса, Кирхнера, Бранкузија, итд. Кроз критичко сагледавање термина примитивно и примитивизам, користећи се примерима са сталне поставке, вођење ће преиспитати значај афричке уметности за развој претпоставки доминантних у пољу историје уметности на Западу.

Недеља, 21.9.

11-13h

Стручно вођење кроз изложбу: „Котоко коњаници, чувари душе“ из збирке Пјерлуиђи Перонија

На изложби је приказано више од три стотине минијатурних бронзаних талисмана у облику коњаника, које одликује изузетна стилска разноврсност и снажно симболичко значење. Према веровању народа Котоко и њихових суседа који насељавају области језера Чад, фигурице коњаника штите човека од ћудљивих духова, а ношене су најчешће као привесци на огрлицама и наруквицама заједно са гри-гри амулетима, кауир шкољкама, звончићима и другим додацима.

Уз тумачење значења и симболизма коња у подсахарској области, током стручног вођења кроз изложбену поставку кустоси ће представити начин живота и стваралаштво народа Котоко из новијег времена, као и најзначајније податке о славном царству Канем-Борно и древној цивилизацији Сао, који су обележили историју чадског региона у протеклих 2000 година.

Предмети представљени на изложби „Котоко коњаници, чувари душе“ припадају италијанском колекционару афричке уметности Пјерлуиђију Перонију, а биће приказани у београдском Музеју афричке уметности до 30. октобра 2014.

11-13h

Креативна радионица „Ко је то, Котоко“

За децу узраста од 4 до 14 година је приређен посебан програм уз текућу изложбу „Котоко коњаници, чувари душе“. Након упознавања са експонатима, деца ће имати прилику да обликују своје коњанике од глине на креативној радионици коју води Милица Јосимов, вајар.

17h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Поглед на Западну Африку кроз митове, религије и ритуале“
Бојана Лулић, студенткиња етнологије и антропологије

Простор западне Африке данас, као и у прошлости, представља мозаик религијских, обредних и ритуалних пракси. Плес маски који оживљава митолошке приче, тајна друштва, погребни ритуали, аграрне церемоније, магијски обреди, поштовање предака, и даље живе, паралелно са савременим животом у великим градовима. Да ли желите да откријете како изгледају религијски и магијски ритуали народа у западној Африци? Шта значи плес маски? Шта представљају дрвене скулптуре? Шта се чува у антропоморфним керамичким ћуповима? Посетите тематско вођење кроз сталну поставку Музеја афричке уметности и завирите у свет обреда и ритуала тајних друштава народа Догон и Бамбара.

Понедељак, 22.9.

18h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Ритам живота и музика Западне Африке“
Марија Тешановић, студенткиња историје уметности

Дођите да сазнате зашто цела Африка игра, свира и пева. Да чујете како тело може да постане музички инструмент и како доживети ефекат опијата без коришњења истих. Да ли је битнија мелодија или ритам, и који су мушки, а који женски инструменти? Како настају инструменти, зашто се сматрају светим и како путем музике можемо постати свемоћни... То су само део мистерије коју ћемо открити на овом вођењу кроз сталну поставку Музеја.

Уторак, 23.9.

18h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Зооморфни мотиви у уметностима Западне Африке: митологија и ритуална пракса“
Мајда Клаужер, студенткиња етнологије и антропологије

У афричкој уметности препознајемо различите ликовне мотиве, а мотиви животиња су међу најчешћим. Мајстори-уметницу су били инспирисани животињама у свом окружењу, често им приписујући изузетно богато митолошко значење. Тематско вођење кроз сталну поставку Музеја афричке уметности пружиће вам одговоре на питања: Које животиње су по предању прве населиле свет? Чиме се ловци бране од шумских духова? Која је животиња симбол тајног друштва Поро? Посетите нас и сазнајте ове и многе друге занимљивости из традиције народа Догон, Бамана и Сенуфо, западне Африке.

Среда, 24.9.

18h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Разоткривање положаја жене у уметностима Западне Африке“
Александра Стефановић, студенткиња социологије

Богата колекција Музеја афричке уметности скрива приче о положају жене у западној Африци. Ко су оне, каква им је улога у друштву, како конкретно друштво процењује значај њихове друштвене улоге, за које су послове задужене, а које не смеју да раде и како тече процес социјализације, покушаћемо да откријемо ишчитавањем симболике са аутентичних предметима који припадају културама народа Бамбара, Догон, Бага, Дан, Гере, Сенуфо и Ашанти. Уметност ових заједница које живе на територијама данашњих држава Мали, Гвинеја, Обала слоноваче и Гана отвориће нам прозор са погледом на комплексне начине на које мушкарци и жене играју своје улоге. Уколико сте радознали, позивамо вас да посетите вођење кроз поставку, гледану очима жене (студенткиња социологије), које ће вас подстаћи на размишљање о сопственом родном идентитету.

Четвртак, 25.9.

18h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Кораци ка одрастању - обреди иницијације код народа Западне Африке“
Ана Николић, студенткиња педагогије

Сазревање деце на афричком континенту обележено је етапама које свако дете мора са успехом да савлада. Кроз ово вођење сазнаћемо која је улога тајних друштава на том путу. Шта најављује звук бубњева? Куда одводи плес под маскама у тајној шуми? Која је симболика птице Калао народа Сенуфо? Како мисаона игра манкала трасира пут одрастања? На крају, открићемо какав статус стичу иницирани дечаци и девојчице.

Петак, 26.9.

13h

Предавање: „Написано на тканинама: на примерима боголанфини и фон“
Александра Продановић-Бојовић, кустос МАУ

Функција израде и украшавања традиционалних тканина у Западној Африци, била је преношење историјских догађаја, легенди и прича које су чиниле саму бит друштвеног бића. Као медијум којим се памти, тканине, односно мотиви и шаре које су се вековима на њима понављали, често су представљли облик бележења тј. писања, па самим тим и место чувања колективне свети. Током предавања, кустос музеја Александра Продановић Бојовић ће говорити о техникама израде две врсте тканина западне Африке: боголан и фон, а биће и прилике да посетиоци стекну увид у неке од симбола на тканинама које се јављају на примерцима на самој сталној поставци Музеја.

18h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Традиционална музика Западне Африке”
Милица Костић, студенткиња социологије

Живот у Африци се не може замислити без музике. Поред тога што испуњава свакодневни живот народа Африке, она има и церемонијалну, религиозну, ритуалну улогу. Каква је то музика? На којим инструментима се изводи? Какви су то ритуали у питању? Како то маске певају и играју? Шта се десило са традиционалном музиком данас? На сва ова питања покушаће да вам одговори Милица Костић, студенткиња социологије, а у току вођења имаћете прилике и да чујете шароликост музичких ритмова западне Африке.

Субота, 27.9.

17h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Приче из Западне Африке”
Стефан Марковић, студент историје

Афрички континент одувек је био фасцинантан за стране истраживаче и младе ентузијасте који су трагали за знањем и авантуром. Како су народи западне Африке објашњавали сопствено порекло и стварање света? Како су митови уткани у њихову историју? Зашто митологије неких народа, попут Догона, фасцинирају научнике и данас? То су само нека од питања на које ће ово вођење покушати да дȃ одговор и да вам заголица машту и радозналост за далјим истраживањем афричког континента.

Недеља, 28.9.

17h

Практикум – студентско вођење кроз сталну поставку
„Креирање традиционалног афричког идентитета, ’егзотизам’ и ’примитивизам’ у контексту актуелне музејске поставке”
Ивана Димић, студенткиња археологије

Уколико желите сазнати нешто више о историјату и контексту настанка Музеја афричке уметности у Београду и његових збирки у другој половини XX veka, као и утицају деветнаестовековних идеја на настанак данашњих музејских поставки, о наративима о далеким „егзотичним“ народима, „примитивизму“ и креирању наратива о „другим“ народима са циљем оправдања европоцентричних и колонијалних идеја, добродошли сте у Музеј афричке уметности. Приликом овог тематског вођења можете преиспитати своје циљеве и потребе за упознавањем и ступањем у контакт са другим људима, њиховим начином живота и њиховом прошлошћу, али и развити своје критичке способности посматрања визуелних представа којима је човек XXI века нарочито окружен.

19h

Пројекција документарног филма "Наш човек у Габону: Прича Момчила Радуновића". Филм се бави Габоном, и посвећен је искуствима и раду почасног конзула Момчила Радуновића, његовим сарадницима и југословенском фактору економске сарадње која са овом афричком земљом траје још од 1960-их година.

Филм траје 66 минута и снимљен је у Либревилу, маја 2014. године.

Режија: Желимир Жилник. Сниматељ: Миодраг Милошевић

Понедељак, 29.9.

15h

Филмска пројекција: „Бенда Билили“, ДР Конго (2010), енгл. титлови
Улоге: Leon Likabu, Roger Landu
Режија: Renaud Barret, Florent de la Tullaye

Филм о уличним музичарима, просјацима који покушавају да сачувају музичку традицију Конга организујући велики концерт, који је уједно и испуњење њихових снова. Са улица Киншасе, право у ваша срца...

(Пројекција филма је искључиво у едукативне сврхе.)

Уторак, 30.9.

17h

Представљање публикације Музеја: „Монографија: Египат у сећању Србије“

Пројекат „Монографија: Египат у сећању Србије“ окупио је тим стручњака који су радећи на фотографским материјалима из београдских архива, библиотека, музеја и других институција тежили да направе један пре свега информативан преглед односа двеју држава: Египат и Србије у дужем временском периоду (од отприлике 100 година). Фотографски материјал је показао да иза билатералних односа двеју држава постоје бројни мало познати подаци и да је рад на фотографском материјалу представљао изазов за археологе, историчаре уметности, антропологе који су у пројекту учествовали. Богато илустровано издање, износи по први пут и неке од фотографија из фото-архива Печар.

У оквиру посебног програма Презентације пројекта „Монографија: Египат у сећању Србије“, окупиће се неки од аутора/истраживача на пројекту, као и други стручњаци који ће направити критички осврт на читав подухват.

Пројекат „Монографија: Египат у сећању Србије“ не би био могућ без финансијске подршке Министарства културе и информисања Републике Србије, као и иницијативе Амбасаде Републике Србије у Египту и Амбасадора господина Драгана Бисенића. Посебна захвалност и подршка пројекту иде и египатској страни, односно Министарству културе Републике Египат, која је упркос веома тешкој политичкој ситуацији, изашла у сусрет и дала подршку читавом пројекту.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network