Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

Изложба у најави

Котоко коњаници, чувари душе

Аутор изложбе: Марија Личина, кустос

Четвртак 26. децембар 2013. године у 19h

Изложба талисмана „Котоко коњаници, чувари душе“ из престижне збирке италијанског колекционара Пјерлуиђија Перонија, биће отворена у Музеју афричке уметности у четвртак, 26. децембра 2013. године у 19 часова.

Изложбу ће отворити
Др Сира Миори, директорка Италијанског института за културу у Београду и координаторка за подручје Балкана, саветница за културу Амбасаде Италије и Његова Екселенција г-дин. Харолд Аугустус Коко, амбасадор Нигерије

Изложба “Котоко коњаници, чувари душе” приказује минијатурне бронзане фигуре – талисмане са мотивом коња и јахача које одликује изузетна стилска разноврсност и снажно симболичко значење у култури афричког народа Котоко. Попут амајлија широм света за које се верује да доносе срећу или благослов богова, “Котоко коњаници” су лични предмети који за своје власнике представљају извор духовне снаге, а најчешће се носе као привесци на огрлицама и наруквицама.

Народ Котоко насељава три суседне земље које окружују језеро Чад – Нигерију, Камерун и Чад. Према њиховом веровању, талисмани у облику коњаника имају моћ да умире духове који изазивају слабост душе, тугу, страх, отуђеност или различите болести. Уз минијатурне статуете коњаника, на огрлице и наруквице често су нанизане и каури шкољке, кожни амулети гри-гри, прапорци и разни други додаци, као предмети који ће заштитити појединца од лоших утицаја духова или дар који ће обезбедити њихову благонаклоност.

Поставка у Музеју афричке уметности обухвата више од три стотине експоната из збирке реномираног италијанског колекционара афричке уметности Пјерлуиђија Перонија. На изложби су у највећем броју заступљене фигуре коњаника израђене од бронзе, затим од бакра, месинга, сребра, гвожђа, алуминијума, као и ретки примерци од слоноваче и теракоте. Ливене најчешће од метала у техници изгубљеног воска (cire perdu), ове уникатне фигуре сведоче о изузетном умећу скулпторског израза народа Котоко и префињеној техници обраде материјала. Иако малих димензија, од два до четрнаест сантиментара, многе фигуре одликује мноштво ликовнх детаља: јахач готово увек носи свој мач и штит, а на коњу су назначени седло и бисаге. Приказана колекција садржи читав спектар уметничких решења - од фигура које се приближавају реалистичком изразу до слободних стилизација и готово апстрактних форми. Удаљавањем од верног приказа коња и јахача, на овим микро-скулптурама постигнута је монументалност у композицији два бића - понекад покорна, а понекад одважна, у ставу или наговештају покрета и снаге.

У духу велике италијанске традиције колекционарства уметничких дела, поштовања и неговања културног наслеђа, како националног тако и светског, Пјерлуиђи Перони посветио је низ година истраживању афричке уметности и формирању своје богате колекције “Котоко коњаника”. Његова вредна колекција први пут је била представљена 2011. године на изложби у Милану, у Ораторијуму страдања базилике Сант Амброђо (Basilica di S. Ambrogio Antiquum Oratorium Passionis).

Изложба талисмана “Котоко коњаници, чувари душе” из збирке Пјерлуиђија Перонија биће приказана у Музеју афричке уметности до 30. априла 2014. године.

Дизајн изложбене поставке: Милица Јосимов & Марија Личина
Аутор филма: Александар Маричић

Музеј афричке уметности финансиран је од стране Секретаријата за културу Града Београда.
Изложба је организована у сарадњи са Италијанским институтом за културу.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network