Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

АФРИЧКЕ ТЕМЕ

Летњи програм: петак 16. август 2013. (17h-19h)

Студије афричке културе, историје и уметности још увек су недовољно позната област истраживања код нас. У циљу развијања интересовања за афричке студије и ради подршке младима који су се већ отиснули овим путем, Музеј афричке уметности даје реч Стефану Челекетићу, студенту Политичких наука и позоришта, Универзитета Ла Верн у Калифорнији и Драгани Коњокрад, апсолвенткињи Катедре за етнологију и антропологију, Филозофског факултета у Београду.

17h     УМЕТНИЧКИ ИЗРАЗ И ВЕРОВАЊА НАРОДА ЦЕНТРАЛНЕ АФРИКЕ

У свом матурском раду, Стефан Челекетић се посветио изучавању пре свега ритуалних предмета 6 етничких група које насељавају Замбију, Анголу и ДР Конго. Уз богат фотографски материјал, на презентацији ће бити представљене маске, фигуре у дрвету, бубњеви и различити предмети од статусног значаја народа Чокве, Луба, Лувале, Лучази, Мбунда и Табва. Посетиоци ће текође имати прилику да виде вредне примерке из приватне збирке породице Челекетић.

18h     МАТЕРИЈАЛНА КУЛТУРА НАРОДА ДАН И ГЕРЕ

За потребе свог дипломског рада под менторством проф. др Сенке Ковач, Драгана Коњокрад изучава маске и предмете ритуалне и свакодневне употребе народа Дан и Гере. Предмети потичу из Либерије и Обале Слоноваче, и део су колекције Музеја афричке уметности у Београду. Кроз своју презентацију, Драган Коњокрад ће приближити стилске карактеристике ових музејских предмета и појаснити њихову социјалну и религијску функцију, као и значење у традиционалној заједници.

Услед непредвиђених околности предавање Драгане Коњокрад је отказано.

Извињавамо се посетиоцима!

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network