Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

ПРАКТИКУМ:
Тематска вођења кроз сталну поставку

9. јун – 16. јун 2013.

У сарадњи са Центром за развој каријере Филозофског факултета, Музеј афричке уметности организовао је програм праксе за студенте завршних година смера историје уметности и смера етнологија и антропологија. Студенти су месец дана вредно радили на својим темама, како на садржајности вођења, тако и интересантним начинима презентације. Сваки студент доноси другачије виђење сталне поставке Музеја афричке уметности. Студенти ће водити посетиоце кроз сталну поставку и дочарати им Африку из 10 различитих перспектива!

Програм "Практикум" су осмислиле и водиле кустоси МАУ: Емилиа Епштајн, антрополог и Ивана Војт, историчар уметности.

За све који дођу на вођење улаз је слободан. Добро дошли!

 

РАСПОРЕД ЈАВНИХ ВОЂЕЊА КРОЗ СТАЛНУ ПОСТАВКУ:

 

13h

17h

Недеља, 9. јун

„Европска и афричка уметност: да ли смо заиста два света?“

Марија Марковић
студент историје уметности

Ово вођење је лична интерпретација сталне поставке Музеја у ком различити артефакти могу асоцирати на искуства и знања која поседујемо о европској уметности, култури, традицији и хришћанској религији. Где све можемо препознати утицај Африке у европској култури и које су све концептуалне, естетске и функционалне сличности ова два континента? Како једни, а како други изражавају усмену и писану традицију визуелно? То су само нека од питања на која ћемо заједно покушати да пронађемо одговор.

„Уметност народа Дан и Гере“

Драгана Коњокрад
студент етнологије и антропологије

Дођите да упознате уметност народа Дан и Гере! Стална поставка Музеја нуди репрезентативне примерке артефаката народа Дан и Гере који и данас насељавају Либерију и Обалу Слоноваче. Биће вам представљени предмети попут ритуалних маски, кашика, амулета, и чак табла за играње манкале. Сазнаћете и како су представљени предмети употребљивани, али и колико је била значајна њихова улога у друштву.

Понедељак, 10. јун

 

„Свакодневни кућни предмети“

Елеонора Шкрпан
студент етнологије и антропологије

Поред маски, фигура предака и других култних предмета, некадашњи живот афричких народа није могао бити замишљен без одређених предмета попут посуде, кошаре, чиније, тканине, итд. Сада имате прилику да откријете како је изгледао свакодневни живот у традиционалној заједници афричких народа Бамбара, Догона, Сенуфо и Гере. Чућете о томе како су изгледале њихове куће, како су спремали оброке, које су биле обавезе жене у заједници. Такође, видећете и различито декорисане посуде, кашике и чиније за дуван. Овај пут откривамо вам један другачији свет афричких народа –овоземаљски свет који је исто тако прожет мистиком и магијом, као и свет предака и духовних сила.

Уторак, 11. јун

 

„Животиње и њихова симболика у афричкој уметности“

Бојана Требовац
студент историје уметности

Упознајте афричку митологију и сазнајте симболику пет првобитних животиња које су настаниле свет – змије, крокодила, корњаче, камелеона и птице. Ко је народ Бамбара научио земљорадњи? Како су Догони прешли реку Нигер? Шта Сенуфо ловци поручују шумским духовима? Ко суди народу Бауле? Прођите кроз сталну поставку МАУ и сазнајте све ово и још више.

Среда, 12. јун

 

„Афричка маска: функција и значење“

Кристина Живковић
студент етнологије и антропологије

Упознајте афричку маску кроз њено значење и функцију. Сазнајете на који начин је она била употребљавана код различитих народа Западне Африке. Упознајте се са значајем маске у афричком друштву, култури, традицији и уметности, и сазнајте шта маска значи и представља народима Бамбара, Догона, Сенуфо, Дан и Гере.

Четвртак, 13. јун

 

„Представе тела у афричкој уметности“

Тања Комненовић
студент етнологије и антропологије

Желите да сазнате шта нам скулптуре у сталној поставци Музеја афричке уметности говоре о заједницама из којих потичу? Да ли сте икада размишљали о људском телу као празној табли коју друштво конструише, гради, жртвује, обожава или помоћу њега легитимизује свој поредак? Да ли сте знали које су традиционалне методе улепшавања тела и идеали лепоте у афричким заједницама? Ако смо бар мало заголицали вашу радозналист, дођите на стручно вођење на ком ћете сазнати нешто више.

Петак, 14. јун

 

„Култ предака у западној Африци: значај и утицај на традиционалну уметност“

Милица Јосимовић
студент етнологије и антропологије

Упознајте традиционалну афричку уметност кроз једну од најстаријих религијских идеја света – култ предака. Вођење прати причу о намени и функционалности различитих антропоморфних фигура и предмета посвећених култу предака. Крећући се поред аутентичних предмета који припадају различитим етничким групацијама Африке, биће указано како на стилске одлике самих предмета, тако и на сличности и разлике у стваралачком изразу. Сазнајте више о великом значају који представе овог култа имају на повезаност света људи са светом духова, о самом поимању света код афричких народа, као и о њиховој митологији и веровањима. Традиционално веровање у континуитет живота и његово вечно трајање оставило је значајне трагове на афричку уметност, јер уметничко дело пре свега представља ликовно исказан поглед на свет.

Субота, 15. јун

„Ритам Африке: о музичким инструментима у Африци“

Дајана Матијашевић
студент етнологије и антропологије

Музика и игра имају важну улогу у животу афричких народа. Оне прожимају свакодневни живот, али изразит значај имају и у религиозном, ритуалном и церемонијалном животу. Ритам је веома изразито наглашен елемент афричке музике која на само тело има готово стимулативно дејство. Музика је вид комуницирања са прецима и натприродним бићима путем музичких инструмената и посредством маски, а који ће се инструмент употребити зависи од врсте маске и ритуала. Код народа Догон, Свет се заснива на вибрацији ствари и општем кретању света као целине. Покренута унутрашњом вибрацијом, клица живота избија на површину и досеже до најудаљенијих области Универзума. Пођите на кратко путовање, завирите у разнолики свет Африке: нек вас покрене ритам музике, очарају призори, а чула нека вам буду опијена уметношћу најстаријег континента.

„Утицај афричке уметности на европску модерну уметност“

Ана Стевановић
студент историје уметности

Упознајте традиционалну афричку уметност кроз очи европских модерних уметника. Сазнајте шта су фовисти, кубисти, експресионисти и други препознали у афричким маскама и скулптурама, како их је то инспирисало да стварају своја дела и како су променили начин на који се у Европи посматрало стваралаштво са афричког континента.

Недеља, 16. јун

„Стил и форма западноафричке маске“

Ленка Павловић
студент историје уметности

Вођење је посвећено афричким маскама, тј. масци као уметничком делу. Полазећи од тога да се сам процес израде маске (због јасне култне намене овог предмета) у неким случајевима не сматра уметничким чином, покушаћемо да покажемо супротно. Акценат ће бити стављен на стилске, формалне, али и значењске разлике између маски различитих народа Западне Африке, односно народа Малија и Обале Слоноваче. Биће речи о томе ко прави једну маску, како се духовно припрема за тај посао и у каквом окружењу ствара. Покушаћемо да дочарамо, шта све прати настанак једне маске, а тим путем и да сагледамо различите контексте њихове разноврсне намене и употребе. Тиме ће се појаснити неке од кључних разлика међу етничким заједницама Западне Африке.

 
0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network