Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

Представљамо последње јавно вођење уз изложбу

Тегови за мерење златног праха народа Акан

Четвртак, 18. август у 18 часова

о изложби:

Изложбом Тегови за мерење златног праха народа Акан представљено је више од 700 примерака бронзаних тегова изливених у минијатурним формама, које се крећу од једноставних до богато украшених и комплексних геометријских облика, и скулптуралних решења која приказују предмете, биљке, животиње, људе, или, пак, сцене са неколико укомпонованих мотива.

Читаво богатство облика тегова, толико разноликих као што су представе пирамиде или круга, семена и плода неке биљке, птице на постољу, или фигура жене са дететом у носиљци и посудом на глави, најразличитији апстрактни мотиви и натуралистички прикази, били су појединачно или у групи визуелни комплемент економским активностима у државама народа Акан од 15. до краја 19. века. Њихово место било је на тасу ваге, док је други тас постављан у баланс одговарајућом тежином златног праха који је служио као средство плаћања. Тежина тегова одговарала је монетарним вредностима злата, док је њихова форма испољавала потребу појединца и друштва за комуникацијом, и изражавала уметнички сензибилитет како ствараоца, тако и свих оних који их користе.

Као материјална сведочанства из прошлости, тегови припадају историји трговачких активности усмерених ка богатим налазиштима злата у широком појасу западне Африке, од Сахела до обала Гвинејског залива. Бајковите приче о златоносним кишама, авантуристички дух и економски интерес покретали су све бројније транссахарске караване са севера континента од 9. века, да би од 15. века пут западне Африке кренуле и прекоокеанске флоте из европских земаља. О митским херојима, храбрим ратницима, религијским ритуалима, церемонијалним и предметима свакодневне употребе, усменој књижевности и многим другим аспектима аканске културе у наредним вековима данас сазнајемо на основу бројних „записа“ у бронзи – тегова за мерење златног праха чији богат репертоар облика и мотива представља читав свет у малом.

Улаз ће бити бесплатан.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner


МАУ је члан   Balkan Museum Network