Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

У оквиру програма Субота у Музеју
представљамо серију јавних вођења уз изложбу

Тегови за мерење златног праха народа Акан

5. март - Од симбола среће до шкриња за злато: мотиви аканских тегова
12. март - Злато западне Африке у Старом свету - од 10. до 16. века
19. март - Златни прах као новац и употреба тегова код Акана: државни трезори и свакодневна трговина
26. март - Мере и одмеравање: ценкање до последњег зрна злата

сва предавања почињу тачно у подне (12h); улаз - бесплатан

о изложби:

Изложбом Тегови за мерење златног праха народа Акан представљено је више од 700 примерака бронзаних тегова изливених у минијатурним формама, које се крећу од једноставних до богато украшених и комплексних геометријских облика, и скулптуралних решења која приказују предмете, биљке, животиње, људе, или, пак, сцене са неколико укомпонованих мотива. Читаво богатство облика тегова, толико разноликих као што су представе пирамиде или круга, семена и плода неке биљке, птице на постољу, или фигура жене са дететом у носиљци и посудом на глави, најразличитији апстрактни мотиви и натуралистички прикази, били су појединачно или у групи визуелни комплемент економским активностима у државама народа Акан од 15. до краја 19. века. Њихово место било је на тасу ваге, док је други тас постављан у баланс одговарајућом тежином златног праха који је служио као средство плаћања. Тежина тегова одговарала је монетарним вредностима злата, док је њихова форма испољавала потребу појединца и друштва за комуникацијом, и изражавала уметнички сензибилитет како ствараоца, тако и свих оних који их користе.

Као материјална сведочанства из прошлости, тегови припадају историји трговачких активности усмерених ка богатим налазиштима злата у широком појасу западне Африке, од Сахела до обала Гвинејског залива. Бајковите приче о златоносним кишама, авантуристички дух и економски интерес покретали су све бројније транссахарске караване са севера континента од 9. века, да би од 15. века пут западне Африке кренуле и прекоокеанске флоте из европских земаља. О митским херојима, храбрим ратницима, религијским ритуалима, церемонијалним и предметима свакодневне употребе, усменој књижевности и многим другим аспектима аканске културе у наредним вековима данас сазнајемо на основу бројних „записа“ у бронзи – тегова за мерење златног праха чији богат репертоар облика и мотива представља читав свет у малом.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network