Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

НОЋ МУЗЕЈА 2010 У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ

Добар фризер овде! ...у Музеју афричке уметности

Субота, 15. мај 2010., од 18 h до 02 h

Сазнајте како изгледају Фризерске и берберске табле Африке... будите храбри: дозволите да вас очешљамо, уплетемо, расплетемо, ошишамо, осликамо... И то уз ентузијазам и полет Хоркестра који изводи револуционарне песме Африке, као и младе музичаре Џез каравана Академије 28.

Музеј афричке уметности по четврти пут учествује у пан-музејској манифестацији НОЋ МУЗЕЈА и то програмом чију окосницу чини изложба Фризерске и берберске табле Африке, Наташе Његовановић Ристић, вишег кустоса Музеја.

Изложбом Фризерске и берберске табле Африке се по први пут обрађује тема социјалне важности косе и фризура у Африци, коегзистенција традиционалних и најактуелнијих фризура, као и посебна појава рекламиних табли које чине део урбаног пејзажа готово сваког већег афричког града. Коса и фризирање заправо су константа у динамичној и променљивој афричкој савремености – жеља за украшавањем опстаје, мењају се само начини на који ће се безазлене људске таштине и жеља за потврђивањем статуса и идентитета пословно експлоатисати и резултирати у новим облицима сликовног комуницирања. Иако наличје динамике модерног живота, фризирање у Африци је и даље једна изразито друштвена прилика, при којој се клијент препушта умећу берберина или фризера у пријатној атмосфери размене утисака, збивања и емоција из свакодневице. Самим тим, као надоградњу изложби, овогодишњи програм нуди демонстрацију вештине прављења најразличитијих афро-фризура (плетеница, дредова, итд.) захваљујући учешћу талентованих фризере из Нове Пазове и Београда, као и пријатеља музеја: Африканки које у прстима чувају наследе – традициналне начине плетења кикица у Гани, Гвинеји, и другим крајевима Африке. Ту су и специјални гости који ће посетиоцима током вецери канирати најнеобичније мотиве из ризинице афричког body art-a.

У оквире својих активности Музеј афричке уметности настоји да укључи најразличитије облике креативног ангажмана и уметничког деловања посебно младих људи захваљујући којима је и организован музички програм током вечери. Први наступ у 19h припада Jazz Caravan Академије 28. Караван чине талентовани млади музичари узраста од 15 до 20 година, који ће изводити џез стандарде. Након тога у 21h наступа непоколебљиви Хоркестар са својим репертоаром афричких револуционарних песама. Са чланством које варира око броја 30, Хоркестар је резултат експеримента који показује да је могуће упустити се у креативни и ангажовани рад у хорској форми.

ДОБРО ДОШЛИ!!!

ИЗВЕШТАЈ ИЗ НОЋИ МУЗЕЈА 2010

Захваљујемо се свим учесницима у програму:

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network