Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

МАНКАЛОМАНИЈА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

субота, 8. август 2015.

У сарадњи са Музејом афричке уметности у Тополском Музеју у Бачкој Тополи, оквиру ORIGO OPEN FEST-a, у суботу, 8. августа 2015. године, одржаће се „Манкаломанија”. Бачка Топола је десети град у коме Музеј афричке уметности представља овај сада већ добро познат програм.

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера и логичко-математичке комбинаторике која се у различитим варијантама игра на четири континента: у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Међутим, једино се у Африци игра на простору читавог континента. Археолошка истраживања су потврдила да се манкала играла још у доба неолита и стога се ова игра сматра једном од најстаријих друштвених игара на свету.

Да бисте постали манкалиста није потребно никакво предзнање. Правила су једноставна, али се резултат не постиже лако. Оно што се развија учењем манкале је способност калкулације, стратешког мишљења и тактике. Такође, играње манкале је добра прилика за развијање комуникације међу људима, дружење и склапање нових пријатељстава.

14-17h ПРОГРАМ ЗА ДЕЦУ:

Кустоси Музеја афричке уметности ће показати деци како се игра манкала, након чега ће се и сами опробати у овој игри. Кад савладају правила игре, деца ће моћи сама да направе манкалу за понети. Потребно је да свако дете понесе 2 картонске кутије за 10 јаја, како би од тог материјала направило своју таблу за манкалу. Радионица је намењена деци старијој од 6 година.

14-17h ПРОГРАМ ЗА ОДРАСЛЕ:

Ивана Војт, историчар уметности, кустос и аутор изложбе Манкала, мисаона игра у МАУ (децембар 2012 - октобар 2013), ће представити ову специфичну игру, након чега ће посетиоци имати прилику да науче да играју манкалу и постану део јединствене атмосфере коју ова игра креира.

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network