Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Понедељак, 17. јун, 19.00
Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ - Дом културе „Студентски град"

Египтологија данас: У сусрет јубилеју

Египтологија данас: У сусрет јубилеју - предавање (ДКСГ)Предавач: Ненад Марковић, историчар / сарадник Музеја афричке уметности

Египтологија настаје као засебна научна дисциплина 1822. године објављивањем прве свеобухватније граматике староегипатског језика. Године 1922. долази до открића које ће јој донети светску славу. Стога се поставља питање: шта можемо очекивати 2022. године?

Основни циљ овог предавања јесте сагледавање улоге коју је египтологија имала у широј популаризацији изучавања прошлости и њен развојни пут између колекционарства, музеја, универзитета и различитих медија.

О предавачу:

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу. Одржао је бројна предавања, по позиву, широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима. Добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима. Његова научна интересовања усмерена су ка друштвеној, интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре нове ере, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network