Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

У најави

Петак, 1. март 2019. у 19 сати

ДУХОВИ АФРИКЕ
Ритуална западноафричка уметност

Фото:
Владимир Поповић

Отварање изложбе у МАУ

Нaкoн прeмиjeрнoг прикaзивaњa у Mузejу Maкeдoниje у Скoпљу (oктoбaр-дeцeмбaр 2018.г) излoжбa трaдициoнaлнe ритуaлнe умeтнoсти из збирки Mузeja aфричкe умeтнoсти бићe oтвoрeнa у мaтичнoм прoстoру. Тематски основ изложбе чини уметност западне Африке – тог специфичног културно-историјског подручја на којем су цветале бројне ликовне традиције, а које су у збиркама МАУ заступљене репрезентативним остварењима. Креативност афричких заједница је највише изражена у предметима ритуалне намене у којима су највише дошли до изражаја богатство духовне стварности и снага животних убеђења уметника. Народно скулпторство Африке је током 20. века доживело светску афирмацију због експресивности и креативних домашаја, што му је донело статус „класичне“ уметности Африке.

Предмети изабрани за излагање повезани су са религијском праксом и духовним веровањима. Различити духови, од предачких фигура до небеских супружника, агрикултурних митских хероја или духова заштитника приказани су на маскама, скулптурама, дрвеним фигурама, амулетима, тканинама и ловачком оделу. На поставци је приказано око педесет предмета који воде порекло из западноафричких народа Бага, Ашанти, Догон, Бамана, Јоруба, Сенуфо, Бауле, Дан, Бобо, Моси. Експонати су настали средином и током друге половине 20. века, а већином потичу из збирке Веде и др Здравка Печара, донатора, и идејних твораца Музеја афричке уметности. Поставка је обогаћена фотографијама и архивским материјалом, који илуструје значења и контекст употребе ритуалних предмета.

Изложбу отвара проф. др Сенка Ковач, са одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду.

Кустoскињa излoжбe: Aлeксaндрa Прoдaнoвић Бojoвић, aнтрoпoлoг

 


 

Изложба траје од 1. марта до 15. априла 2019.

Музејски потписи и легенде су на српском и енглеском. За време трајања изложбе биће организована вођења и ликовне радионице за децу, у термину недељом од 11 до 13 h. Вођења у другом термину, и вођења на енглеском заказују се на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефоном на број + 381 11 2652 654.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Аудио-водич

Аудио-водич

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network