МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Мини-курсеви за средњошколце

 

„НИЈЕ БАШ КАЛАБАШ... – креативне радионице керамике и изложба радова“

Бесплатан програм МАУ за средњошколце одржан током ЗИМСКОГ РАСПУСТА 2017.

„НИЈЕ БАШ КАЛАБАШ... – креативне радионице керамике и изложба радова“Трећи циклус у серији програма МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ одржан је током зимског распуста 2017 под називом „Није баш калабаш... – креативне радионице керамике и изложба радова“.

У зиму 2017, програм за средњошколце „Није баш калабаш... – креативне радионице керамике и изложба радова“ одржан је за две групе полазника у периоду од 30. јануара до 12. фебруара, а састојао из теоретског и практичног дела. На уводном предавању полазници су упознали технике израде и начине украшавања посуда од глине карактеристичне за традиционалне афричке културе, као и сличности у облицима, украсима и намени посуда од различитих материјала - калабаша и глине. Један он начина моделовања глинених посуда био је управо коришћењем калабаша – афричке тикве као калупа, преко кога се наносила и обликовала глина. Такође, у многим афричким традицијама, посуде од глине и посуде од сушене тикве највише су коришћене у домаћинству, а често су имале сличне декоративне мотиве – у виду листова, животиња, спирала и разних геометријских шара, изведене урезима по површини посуде. Све те сличности, као и текућа изложба МАУ у том периоду „Слике и сећања – афричка тиква у збиркама МАУ“ биле су инспирација и за сам назив програма креативних радионица керамике и изложбе радова за средњошколце „Није баш калабаш...“.

Свака група полазника овог програма на зимском распусту 2017. је у континуитету од пет радних дана (од понедељка до петка) у трочасовним терминима (од 10 до 13 ч.) у оквиру интензивног мини-курса развијала вештине и стицала знања о технологији израде, украшавања, глачања и бојења предмета од глине. Радови које су полазници креирали су затим испечени у керамичкој пећи и припремљени за излагање. Завршни део програма остављен је за два последња дана распуста – суботу и недељу, 11. и 12. фебруар, када су сви учесници уз помоћ кустоса припремили и поставили изложбу радова. Свечано отварање изложбе, додела потврда и награда за најуспешније радове одржани су 12. фебруара 2017. у 14 часова. Изабрана су три најбоља, равноправна рада, а аутори су: Матеа Милинковић, Софија Војиновић и Канита Кујевић.

Програм „Није баш калабаш... – креативне радионице керамике и изложба радова“ одржан током зимског распуста 2017. водиле су Милица Јосимов, вајар, и Милица Наумов, кустос .

„Није баш калабаш... – креативне радионице керамике и изложба радова“,
зимски распуст 2017. у МАУ

Сазнајте више о бесплатним програмима МАУ „Креативне радионице и изложба радова за средњошколце“ који се одржавају током школских распуста.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.