МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

„НЕДЕЉА У МАУ“

јавно вођење за одрасле
+
радионица за децу

„Недеља у МАУ“ организује се у термину недељом од 11 до 13 часова и подразумева паралелно кустоско вођење за одрасле и радионицу за децу (за узраст 4-12 година). Од недеље, 1. априла, покрећемо нове теме...

 

 


 

Јавно вођење кроз тематску изложбу
„Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке” –
1, 15, 22. и 29. април у 11 сати

У оквиру јавног вођења кроз нову тематску изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке” посетиоци ће имати прилике да погледају одабране црно-беле фотографије са призорима живота и рада народа источне Африке, као и европских пословних људи и туриста на том простору у време британске колонијалне управе. Највећи део фотографија које је снимио Коломан Трчка пре 80 година сада је први пут представљен јавности. Његове фотографије бележе сусрете људи са различитих страна света, приказују староседеоце и странце, удаљеност и преплитање њихових погледа, откривају односе моћи.

- Цена карте за јавно вођење је 150 динара

 


 

Радионице за децу
„Схватање лепоте: накит народа Масаји“ –
1, 15, 22. и 29. април у 11 сати

Пратећи изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке“, радионице за децу „Схватање лепоте: накит народа Масаји“ имају за циљ да најмлађим посетиоцима Музеја афричке уметности представе технике и мотиве којима се украшавају наруквице, огрлице и оглавља народа Масаји.

Масаји живе на територији данашње Кеније и Танзаније, а ручном израдом и украшавањем накита баве се већ више стотина година. Накит носе сви припадници заједнице, и мушкарци и жене, како приликом свечаности и посебних прилика, тако и током свакодневног живота. Схватање лепоте народа Масаји видљиво је управо на огрлицама и наруквицама живахних боја које су украшене различитим геометријским облицима. Поред лепоте форме, сваки комад накита открива и сложену симболику мотива, јер употребљене боје имају одређена значења: црвена је знак храбрости и јединства, плава снаге, неба и воде, зелена земље и хране, наранџаста топлоте и пријатељства, жута плодности и сунца, бела чистоте и млека, црна хармоније и слоге. Приликом израде традиционалног Масаји накита користе се обојене перлице, али и природни материјали попут шкољки, семенки и сувог биља. Током радионице „Схватање лепоте: накит народа Масаји“, сви учесници ће, уз причу о историји и значењу овог накита, имати прилику да помоћу колажа, разнобојних тканина, гранчица, лишћа, различтитих боја, вунице итд. израде сопствене примерке одабраних комада накита – огрлицу, оглавље и/или наруквицу, чиме ће кроз самостални рад истражити разнолике форме ликовног изражавања и њихову симболику.

Радионицу воде: Ана Кнежевић, историчарка уметности, и Драгана Ћурчин, антрополог.

-  Цена карте по детету је 150 динара.

-  За радионицу није потребно пријављивање.

-  Моле се родитељи и старатељи да дођу на време како би деца у целости испратила јасно структуиран и припремљен програм, и максимално искористила време за креативан рад у Музеју.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network