МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

АФРО ФЕСТИВАЛ 2014

20-22. ЈУН

Афро фестивал је вишедневна културна манифестација која се једном годишње одржава у београдском Музеју афричке уметности. Фестивал наглашава поштовање разноликости култура и презентацију културног наслеђа као начин промовисања мултикултуралности у данашњем свету. Уз учешће предавача и стручњака из области афричких студија, као и афричких и локалних уметника, студената и пријатеља Музеја, организују се изложбе и предавања, музичке и ликовне радионице, концерти, као и јавна вођења кроз сталну поставку и тематску изложбу.

 
ПЕТАК 20. јун

улаз: бесплатан

ПРАКТИКУМ
Тематска вођења студената кроз Сталну поставку
17h
„Креирање традиционалног афричког идентитета,’егзотизам’ и ’примитивизам’ у контексту актуелне музејске поставке”, Ивана Димић, студенткиња археологије
20h
„Ритам живота и музика Западне Африке“, Марија Тешановић, студенткиња историје уметности

У сарадњи са Центром за развој каријере Филозофског факултета, Музеј афричке уметности организовао је програм праксе за студенте завршних година Филозофског факултета у Београду. Студенти су два месеца вредно радили на својим темама, како на садржајности вођења, тако и интересантним начинима презентације. Сваки студент доноси другачије виђење сталне поставке Музеја афричке уметности. Студенти ће водити посетиоце кроз сталну поставку и дочарати им Африку из 9 различитих перспектива!

18h
Програм: КОНТЕКСТИ И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ
Уређује: А. Сладојевић

У наставку дешавања у оквиру програма „Контексти и репрезентације“, ауторке Ане Сладојевић, Музеј афричке уметности и даље је у фокусу теоријске анализе, кроз промишљање односа колонијалног, анти-колонијалног и постколонијалног дискурса. Разговор се води на самој поставци Музеја која датира из 1977. године, као форма музејске саморефлексије којом се простор Музеја отвара и излаже различитим гледиштима и тумачењима, имајући у виду специфичне околности његовог настанка, као и промене које су се у светским оквирима одиграле у репрезентацијама афричких уметности током последњих тридесетак година.

Разговор у оквиру програма Контексти и репрезентације:
Савремене уметничке и кустоске праксе као вид саморефлексије у МАУ

Учествују:
др Дејан Сретеновић, кустос Центра за визуелну културу МСУБ, Нарциса Кнежевић Шијан, директорка МАУ, др Ана Сладојевић, ауторка концепције програма и модераторка разговора.

Координаторка програма: Емилиа Епштајн, МА, e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 
СУБОТА 21. јун

улаз: 100 динара

10-18h
АФРИЧКИ БАЗАР
Продајна изложба уметничких и занатаских предмета

Афрички базар је популарна манифестација Музеја афричке уметности која промовише ликовну и примењену уметност афричког континента. Замишљена је као продајна изложба уметничких и занатских предмета: маски, скулптура у камену и дрвету, руком прављених и бојених тканина, слика, батика, накита и декоративних предмета за ентеријер.

 
ПРАКТИКУМ
Тематска вођења студената кроз Сталну поставку
11h
„Између два Запада – Утицај афричке уметности на уметност Западне Европе”, Ана Срдић, студенткиња историје уметности
13h
„Поглед на Западну Африку кроз митове, религије и ритуале“, Бојана Лулић, студенткиња етнологије и антропологије
16h
„Разоткривање положаја жене у уметностима Западне Африке“, Александра Стефановић, студенткиња социологије
11-17h
ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ

НА ОБАЛАМА ЈЕЗЕРА ЧАД

Деца ће упознати један кутак Африке где су некада „живели џинови Сао“, а данас се против ћудљивих духова боре „коњаници Котоко“, научити како да обликују своје коњанике од глине и насликати чудесне призоре из бајки и легенди народа са обала језера Чад.

ОБУЦИМО АФРИЧКУ КУЋИЦУ

Представићемо богату ризницу украса којима су осликане куће широм Африке, а деца ће изабрати своје омиљене шаре, насликати их на једној огромној тканини, која ће постати ново, летње рухо једне и једине афричке кућице у Београду - која се налази у башти Музеја афричке уметности!

ЛАКРДИЈАШ АНАНСИ И ЊЕГОВЕ АВАНТУРЕ

Причаћемо омиљене дечије приче из Гане у којима ће деца упознати нове авантуре паука Анансија, његове досетке и сплетке, учећи уједно о основним друштвеним вредностима као што су праведност и солидарност, или цењеним одликама попут сналажљивости, храбрости и марљивости; приче које су чули затим ће дочарати цртањем и бојењем.

УМЕТНОСТ ЈАМАЈКЕ

У посебној радионици биће представљене технике обликовања и обраде глине које откривају афричке традиције и новије приступе у уметности Јамајке.

Радионице воде кустоси Музеја, домаћи уметници и специјални гости Ема Ашантиде (Гана), дугогодишњи пријатељ и сарадник Музеја, и вајарка Nevine Salmon (Јамајка).

 
12-18h
МАНКАЛА
Учење и играње афричке друштвене игре

Манкала је друштвена игра мисаоног карактера која се у различитим варијантама игра на четири континента: Африци, Азији, Јужној и Северној Америци. Правила су једноставна и брзо се уче, али оно што није лако јесте ПОБЕДИТИ.

 
15h
ПУТОПИСИ ИЗ АФРИКЕ
Чедомир Штрбац, Планинка Нина Рајковић

Африка из пера српских путописаца, никада не оставља равнодушним! У протеклих пар година објављено је неколико значајних и интересантних путописа који, сваки на свој начин, нуди читаоцима посебан осврт на овај континент. Села и метрополе, природне лепоте, начин живота и свакодневица, све су то исечци мисаоних пејзажа који се кроз сусрет са људима урезују у сећање путника.

Позивамо вас да нам се придружите у формалном представљању књига и неформалном разговору са писцима.

Сведочења: Чедомир Штрбац

Из мог угла: Планинка Нина Рајковић

 
17h
ДОДЕЛА НАГРАДА
за најбољи дечји цртеж са ликовног конкурса „Африка у срцу Београда”
 
НЕДЕЉА 22. јун

улаз: 100 динара

10-18h
ДУРБАР – ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА
Дурбар се организује уз учешће афричких амбасада у Београду

Најзначајнији дан Афро фестивала је Дурбар: фестивал фестивала – дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду - у пријатном екстеријеру, башти Музеја - овај дан слави афричку музику, плес, уметност и културу. Посебно аранжирани штандови са предметима занатске и сувенирске производње доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке. Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима се пружа прилика да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке. Програм Дурбар је реализован у сарадњи са амбасадама Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса, као и конзулатом Јамајке.

 
10-18h
АФРИЧКИ БАЗАР
Продајна изложба уметничких и занатских предмета
ПРАКТИКУМ
Тематска вођења студената кроз Сталну поставку
11h
„Кораци ка одрастању - обреди иницијације код народа Западне Африке“, Ана Николић, студенткиња педагогије
13h
„Зооморфни мотиви у уметностима Западне Африке: митологија и ритуална пракса“, Мајда Клаужер, студенткиња етнологије и антропологије
14h
„Приче из Западне Африке”, Стефан Марковић, студент историје
16h
„Традиционална музика Западне Африке”, Милица Костић, студенткиња социологије
11-17h
ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ
12-18h
МАНКАЛА
Учење и играње афричке друштвене игре
15-18h
КОНЦЕРТ – REY BENI + салса

Музички бенд Rey Beny је трочлани састав, који чине чланови породице Мартинез: Реиналдо, Рениел и Даинери. На репертоару имају музику у ритму салсе, reggaeton-a, болера и cha cha cha, уз пратњу саксофона и кубанских удараљки (güiro и maracas). Атмосферу и доживљај Кубе употпуњују атрактивни плесачи школе салсе коју води породица Мартинез.

Кликните да преузмете програм Афро фестивала 2014 (.pdf)

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.