МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Путујуће изложбе

ДУХOВИ AФРИКE – РИTУAЛНA ЗAПAДНOAФРИЧКA УMETНOСT

Гoстуjућa излoжбa MAУ

Локација:

Завичајни музеј Хомоља у Жагубици

16. мај - 20. јул 2023.

Аутор изложбе:

Александра Продановић Бојовић, виши кустос – етнолог

Фотографије са Изложбе

О Изложби

У оквиру манифестације „Музеји за 10“, Музеј афричке уметности гостује у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици са изложбом „Духови Африке – ритуална западноафричка уметност“, која је премијерно приказана у Скопљу 2018. године, а потом и у матичном музејском простору у Београду. Изложба осветљава свет афричких ритуала и веровања у склопу традиционалне анимистичке праксе, коју у савременом добу упражњава око 10 посто становништва Африке.

Изложба је тематски груписана према карактеру духовних представа и намени предмета везаних за сфере људске активности, које су од кључне важности за појединца и заједницу. Главну преокупацију подсахарских седелачких заједница чине плодност и физички продужетак заједнице, изобиље хране и пољопривредних усева, заштита од болести и опасности из природе, успостављање/очување друштвеног поретка, преношење митских и духовних знања млађим нараштајима, и коначно – суочавање и помирење са смртношћу оличено у култу предака.

Поставка приказује 44 аутентична примера ритуалне уметности западне Африке – маске, скулптуре, одећу, амулете и култне предмете, претежно из збирке Веде Загорац и др Здравка Печара, затим Коломана Трчке, Аврама Атијаса и других који су се бавили колекционирањем у Африци средином и у другој половини 20. века. Опширније о изложби...

Изложба ће бити отворена у уторак, 16. маја 2023. године, у 12.30, а наредног дана, у среду, 17. маја, за 10 часова за децу школског узраста заказано je ауторско вођење кроз изложбу и ликовна радионица коју води Милица Јосимов, примењени ликовни уметник.

Погледајте и најаву изложбе на сајту Завичајноg музеја Хомоља, као и на сајту Музеји Србије.

 

 

Изложбе

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.