МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Прошле изложбе

 

NYIMPA KOR NDZIDZI –
ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ОПСТАТИ САМ

(Ре)концептуализација Музеја афричке уметности – збиркe Веде и др Здравка Печара

23. мај 2017. - 28. фебруар 2018.

Кустоскиње изложбе:

др Ана Сладојевић и Емилиа Епштајн

Каталог изложбе

nyimpa_kor_ndzidzi_katalog_tn.jpg

Завирите у публикацију (.pdf)

О изложби:

У време отварања за публику, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара промовисан је као једини европски антиколонијални музеј. Међутим, осим имена колекционара основне збирке у називу музеја – Веде Загорац и Здравка Печара – у оригиналној поставци готово да ништа не упућује на историјске околности успостављања ове градске институције.

Назив Nyimpa kor ndzidzi је преузет из натписа на боку чамца, који је др Здравко Печар добио на поклон од шефа рибарског села Манкоадзе у Гани 1975. године. У преводу значи: за једног човека нема хране, а у преносном смислу упућује на заједништво: човек не може опстати сам. Изложба се у сегментима остварује као екстензија, интервенција, допуна на сталној поставци, настављајући се у малој сали Музеја кроз цитате, биографске податке, фотографију и покретну слику, у сегменту под називом Распакивање архива Веде Загорац и Здравка Печара.

Како би се истакао контекст настанка овог музеја и рад његових оснивача и иницијатора, изложба Nyimpa kor ndzidzi доводи у фокус мало познате музејске садржаје, попут докумената, записа, фотографија, филмова и периодике. Њиховим постављањем кроз тематске целине унутар оригиналне поставке (из 1977. гoдинe), преиспитује се могућност различитих интерпретација и потенцијала овог Музеја за утемељен говор о питањима људских права, једнакости и солидарности.

 

Изложбу су отворили Милоје Поповић Каваја, истакнути дипломата, новинар и публициста, и амбасадор Алжира, Њ.Е. г. Абделхамид Шебшуб.


 

 


Деплијан изложбе

 


 


Завирите у публикацију

 


 

 


 

Погледајте фотографије са отварања изложбе (23. мај 2017.):

Изложбе

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.