Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Бронзани тегови

Посебну групу ситних бронзаних предмета чине тегови за мерење златног праха народа Акан у Гани, познати под називом Ашанти тегови. Тегове и комплетну опрему за мерење продавали су златари који су поред обраде злата и израде накита изливали и тегове од бронзе. Златари су били повлашћени слој. Чинили су посебне заједнице и преносили своје уметничко знање на потомке.

Према облику и мотивима, тегови се могу поделити у две велике групе: геомтријску и фигуративну. Геометријски су најчешће у облику коцке, двоструких ваљака, хексаедара и пирамида. Фигуративни представљају различите врсте животињског и биљног света, људе у различитим животним ситуацијама и различите употребне предмете, као што су разне алатке, посуђе, столице, музички инструменти, оружје. Посебно су занимљиви тегови који представљају инсекте, ситне плодове и семе неких биљака, јер су ливени по узору на природу, без коришћења модела од воска. Као модел служио је сам инсект или плод. Неки тегови симболично говоре и о познатим афричким изрекама и пословицама. На пример, смисао тега на којем је приказан човек који се пење уз дрво, док му други помаже, јесте у томе што показује да ће се ономе ко бира добро дрво, односно добар пут, увек наћи неко да помогне.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.