Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

SWAHILI • jezičke radionice • JESENJI CIKLUS

SWAHILI jezičke radioniceUPIS na jesenji ciklus je od 27. oktobra do 2. novembra

Muzej afričke umetnosti raspisuje poziv za upis polaznika za jesenji ciklus Swahili –jezičkih radionica, namenjen odraslima, koji vode dr Marija Panić i Rouz Mutoni Tumbi.

Jesenji ciklus radionica traje od 7. novembra do 26. decembra. Radionice su namenjene početnicima.

Svaki polaznik će na kraju ciklusa biti osposobljen za osnovnu komunikaciju na svahiliju.

 

 

CIKLUS JEZIČKIH RADIONICA

Na svahiliju postoji izreka: MTU NI WATU, što znači ČOVEK JE NAROD.

Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja, planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi, svahili je odličan izbor!

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama.

U Tanzaniji, Keniji, Ugandi i DR Kongo svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Informacije o upisu:

Radionice se u jesenjem ciklusu 2020. održavaju jednom nedeljno, subotom u trajanju od sat i 30 minuta.

Ciklus jesenjih radionica počinje 7. novembra i traje do 26. decembra 2020.

Svahili radionice su otvorene za dve grupe u sledećim terminima:

  • I grupa (početna 1): subotom od 10č do 11:30č.
  • II grupa (formiraće se ili početna 2 ili napredna 1 – u zavisnosti od broja zainteresovanih učesnika): subotom od 12č do 13:30č.

Nakon završetka radionica, polaznici dobijaju potvrdu o učešću u Svahili jezičkim radionicama.

U svakoj grupi mesta ima za 8 polaznika.

Cena ciklusa radionica je 6.000 dinara za dva meseca: 8 dvočasa, ukupno: 16 časova

Svi zainteresovani prijave mogu poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 2. novembra u ponoć, sa sledećim podacima:

  • Ime i prezime
  • Godina rođenja
  • Kontakt telefon i imejl
  • Zašto želite da učite svahili? (kratko, do 100 reči)
  • Kako ste saznali za svahili radionicu?

Slanjem prijave, vrši se rezervacija mesta, dobijaju se dalja uputstva kako da se izvrši uplata. Upis na ciklus radionica se vrši do popune grupe (po 8 polaznika u dve grupe). Nakon toga se po primljenim prijavama formira lista čekanja sa obaveštenjem o početku drugog ciklusa kursa svahilija.

Nakon završenog upisnog roka, Muzej afričke umetnosti zadržava pravo da ne počinje sa radionicama ukoliko ukupan broj upisanih polaznika nije dovoljan ili ako epidemiološka situacija bude kritična. U tom slučaju prijavljenim polaznicima se predlaže povraćaj novca ili nastavak učenja u drugom periodu. Za istovremeni upis dve osobe iz iste porodice, ukupna cena radionica za drugog člana porodice (u direktnom srodstvu) biće umanjena za 20%.

Polaznici radionica će raditi na osnovu knjige Complete Swahili (svahili/engleski), autorke Džoan Rasel (Joan Russell), a troškovi reprodukcije štampanih i drugih materijala koji će se koristiti na časovima, takođe, ulaze u pomenutu cenu.

U jesenjem ciklusu radionicu vode:

Rouz Mutoni Tumbi

Rose Muthoni ThumbiStudentkinja na odseku za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rođena je u gradu Nakuru u Keniji, zemlji u kojoj živi 51 milion stanovnika, od toga čak 42 naroda koji imaju svoj maternji jezik. Nakon sticanja nezavisnosti, vlada Kenije je usvojila svahili kao nacionalni jezik kako bi ujedinila različite narode.

Govori engleski, svahili, kineski, srpski, francuski, kao i lokalni kenijski jezik kikuju. Voli sport i profesionalno se bavi stonim tenisom. Takođe, voli da čita romane.

Kao nativni govornik i predavač, pridružuje se Svahili jezičkim radionicama u Muzeju afričke umetnosti 2020. godine.

 

Dr Marija Panić

Marija PanićDocentkinja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde predaje francusku književnost i kulturu.

Za svahili se kao filološkinja interesovala i ranije, a sa oduševljenjem je počela da ga uči 2015. godine u Svahili jezičkim radionicama u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Interesuju je afrička likovna umetnost i književnost, kao i međusobni uticaji afričke i evropske kulture.

Marija ima bogato predavačko iskustvo francuskog, italijanskog i engleskog jezika na kursevima jezika, u gimnaziji, u Britanskoj internacionalnoj školi i na fakultetu.

Predaje svahili u Muzeju afričke umetnosti od 2018. godine.

Za dodatna pitanja možete kontaktirati na brojeve telefona: 011/2651 654, 011/2651 269.

Kliknite da saznate više o Svahili jezičkim radionicama.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network