Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

MAU na izložbi Spore solidarnosti u Južnoj Koreji!

Spore solidarnostiIzložba Spore solidarnosti
15.5-25.10.2020.
Azijski kulturni centar

Direktor programa: Sungvon Kim
Kustosi: Bojana Piškur, Vali Mahludži/Arheologija poslednje decenije, Siongi Kim, Sulki i Min/Tecuja Goto, Dongđin Seo, Sungvon Kim

Isečak informacije sa zvaničnog sajta Azijskig kulturnog centra:

Azijski kulturni centar (ACC) prezentuje novu viziju budućnosti time što istražuje istorije i kulture Azije kroz umetničke prakse u okvirima globalnog konteksta. Sa rastućim interesovanjem za zemlje članice organizacije AESEN (Asocijacija nacija Jugoistočne Azije) i njihovu ulogu u globalnoj areni naporedo sa Korejom, Kinom i Japanom, u 21. veku za Aziju otvaraju se nove moguće definicije zajednice i nove nade u solidarnost. U tom kontekstu, Azijski kulturni centar predstavlja posebno međunarodnu izložbu Spore solidarnosti, koja istražuje dinamičke tragove umetničkih praksi, osvrćući se na teme „Pokreta nesvrstanosti“, „zajednice“ i „solidarnosti“. Izložba baca novo svetlo na istoriju Pokreta nesvrstanosti i prateće kulturne i umetničke prakse. Time, postavlja pitanje kako duh solidarnosti može da nas oslobodi podela i sukoba proizašlih iz neoliberalne globalizacije. Kroz vizuelne manifestacije istorijskog vremena i prostora koje mlađe generacije ranije nisu iskusile, umetničke prakse predstavljene na izložbi ulivaju nade i mogućnosti za novi svetski poredak, jednakost i istoriju zajedništva.

Izložba ne zastupa određeni istorijski ili politički stav. Odnos između Pokreta nesvrstanih i umetničkih praksi, podstaknuo je rast kulturne proizvodnje ne vezujući se za politiku. Kroz izložbu, želimo da utvrdimo kako je ovaj odnos doveo do kulturne solidarnosti, prilagođavanja u okvirima umetničkih praksi i promena u našim percepcijama. Upotrebljen kao metaforička referenca na otpor i solidarnost, reč u naslovu „spora“ izražava potvrdu nezaustavljivosti. MSSA, muzej kao spora (No-contención. MSSA, el museo como espora), je projekat predstavljen u Čileanskom Muzeju solidarnosti Salvador Aljende (MSSA, Museo de la Solidaridad Salvador Allende). MSSA je otvorio vrata građanima Čilea ranih sedamdesetih godina prošlog veka, sa donacijama radova umetnika iz svih krajeva sveta. Od tada, otelotvoruje duh solidarnosti kao „spore“ koja revitalizuje i širi pokret kroz kulturne izraze koji transcendiraju vreme i prostor. Izložba Spore solidarnosti želi da nadogradi koncept solidarnosti tako da uključi fleksibilne i održive umetničke prakse današnjice.

U okviru izložbe Spore solidarnosti predstavlja se izložba Bojane Piškur (MG+MSUM) Južne konstelacije: Poetike nesvrstanih, u okviru kojeg je predstavljen rad nezavisne kustoskinje Ane Sladojević i kustoskinje MAU Emilije Epštajn Preispitivanje muzejskih vrednosti: Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara.

Kliknite da preuzmete brošuru izložbe (.pdf).

Saznajte više:

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network