Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

SWAHILI – jezičke radionice
PROLEĆNI CIKLUS

Svahili radioniceMuzej afričke umetnosti organizuje novi, prolećni ciklus radionica svahili jezika. Radionice su namenjene početnicima. Svaki polaznik će na kraju ciklusa biti osposobljen za osnovnu komunikaciju na svahiliju.

Na svahiliju postoji izreka: MTU NI WATU, što znači ČOVEK JE NAROD.

Kroz učenje jezika upoznaju se i razumevaju drugačiji običaji, naravi i ponašanja.

Prolećni ciklus Svahili jezičkih radionica počinje u nedelju, 12. maja, i traje do 30. juna. Broj učesnika je ograničen i zato je neophodno poslati prijave sa sledećim podacima:

 • Ime i prezime
 • Godina rođenja
 • Kontakt telefon i imejl
 • Zašto želite da učite svahili? (kratko, do 100 reči)
 • Kako ste saznali za svahili radionicu?

Prijavu sa naznakom ZA SVAHILI RADIONICU možete slati na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 5. maja (u ponoć). Upis je neophodno obaviti između 8. i 12. maja (do početka prolećnog kursa).

U prolećnom ciklusu radionicu vode:

Bendžamin Tovet Čemarum

Bendžamin Tovet ČemarumStudent na odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rođen u Keniji, zemlji u kojoj živi 51 milion stanovnika, od toga čak 42 naroda koji imaju svoj maternji jezik. Nakon sticanja nezavisnosti, vlada Kenije je usvojila svahili kao nacionalni jezik kako bi ujedinila različite narode.

Jezici ga interesuju od malih nogu, a tokom studija i školovanja, Bendžaminovi eseji pisani na engleskom i svahili jeziku često su se pokazivali najboljim.

Kao nativni govornik i predavač, pridružuje se Svahili jezičkim radionicama u Muzeju afričke umetnosti 2019. godine.

 

Dr Marija Panić

dr Marija PanićDocentkinja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, gde predaje francusku književnost i kulturu.

Za svahili se kao filološkinja interesovala i ranije, a sa oduševljenjem je počela da ga uči 2015. godine u Svahili jezičkim radionicama u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Interesuju je afrička likovna umetnost i književnost, kao i međusobni uticaji afričke i evropske kulture.

Marija ima bogato predavačko iskustvo francuskog, italijanskog i engleskog jezika na kursevima jezika, u gimnaziji, u Britanskoj internacionalnoj školi i na fakultetu.

Predaje svahili u Muzeju afričke umetnosti od 2018. godine.

 

CIKLUS JEZIČKIH RADIONICA

Svahili se neprekidno obogaćuje rečima koje se pozajmljuju iz drugih jezika, tako da su arapski, hindu, gudžarati, persijski, a odnedavno i engleski deo svahilija. Takođe, u ovom jeziku postoje tragovi portugalskog, nemačkog, kao i brojnih lokalnih jezika. Na neki način, svahili je ogledalo svih veza koje su se u dugom istorijskom periodu stvarale između različitih naroda!

Za sve koji govore srpski, učenje svahilija ne predstavlja ozbiljnu poteškoću: piše se kao što se govori, a koristi se isti sistem samoglasnika kao u srpskom jeziku. Za sve one koji su zainteresovani da nauče ovaj jezik radi ličnog usavršavanja, planiranih putovanja ili komunikacije sa poslovnim partnerima u Africi, svahili je odličan izbor!

Svahili, ili tačnije Kisvahili, pripada grupi Bantu jezika – velikoj jezičkoj grupi koja se govori na ogromnom području subsaharske Afrike. Kroz vekove, svahili se širio kroz trgovinske odnose među narodima i državama.

U Tanzaniji, Keniji, Ugandi i DR Kongo svahili je zvanični nacionalni jezik, ali ga govore milioni ljudi širom istočne, centralne i južne Afrike: u Ugandi, Burundiju, Somaliji, Mozambiku i Južnoj Africi.

Informacije o upisu:

Radionice se u prolećnom ciklusu 2019. održavaju jednom nedeljno, nedeljom u trajanju od sat i 30 minuta.

Ciklus prolećnih radionica počinje 12. maja i traje do 30. juna 2019.

Svahili radionice su otvorene za dve grupe u sledećim terminima:

 • I grupa (početna 1) : nedeljom od 14:00 do 15:30.
 • II grupa (formiraće se ili početna 2 ili napredna 1 – u zavisnosti od broja zainteresovanih kandidata): nedeljom od 16:00 do 17:30.

Nakon završetka radionica, polaznici dobijaju potvrdu o učešću u Svahili jezičkim radionicama.

U svakoj grupi mesta ima za 10 polaznika.

Cena ciklusa radionica je 6.000 dinara za dva meseca: 8 dvočasa, ukupno: 16 časova.

Svi zainteresovani prijave mogu poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 5. maja u ponoć, sa sledećim podacima:

 • Ime i prezime
 • Godina rođenja
 • Kontakt telefon i imejl
 • Zašto želite da učite svahili? (kratko, do 100 reči)
 • Kako ste saznali za svahili radionicu?

Slanjem prijave, vrši se rezervacija mesta, dobijaju se dalja uputstva kako da se izvrši uplata i zakazuje termin za dolazak u Muzej afričke umetnosti na verifikaciju upisa. Upis na ciklus radionica se vrši do popune grupe (po 10 polaznika u dve grupe). Nakon toga se po primljenim prijavama formira lista čekanja sa obaveštenjem o početku drugog ciklusa kursa svahilija.

Nakon završenog upisnog roka, Muzej afričke umetnosti zadržava pravo da ne počinje sa radionicama ukoliko ukupan broj upisanih polaznika nije dovoljan. U tom slučaju prijavljenim polaznicima se predlaže povraćaj novca. Za istovremeni upis dve osobe iz iste porodice, ukupna cena radionica za drugog člana porodice (u direktnom srodstvu) biće umanjena za 20%.

Polaznici radionica će raditi na osnovu knjige Complete Swahili (svahili/engleski), autorke Džoan Rasel (Joan Russell), a troškovi reprodukcije štampanih i drugih materijala koji će se koristiti na časovima, takođe, ulaze u pomenutu cenu.

Za dodatna pitanja možete kontaktirati Anu Knežević, kustoskinju MAU, na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na brojeve telefona: 011/2651 654, 011/2651 269.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network