Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Petak, 13. oktobar 2017. u 16:30, Muzej nauke i tehnike (Beograd)

Putopisno predavanje:
Karibuni Tanzania, o jednom neobičnom putovanju

Govori: Marija Miloš, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti

Gosti: Jovica Marković, Siniša Trkulja i Borko Milošević, učesnici svahili jezičkih radionica u Muzeju

Izraz „karibuni”, odnosno „dobro došli” u prevodu sa svahili jezika, strance prati gotovo na svakom koraku kroz Tanzaniju. U ovoj zemlji, smeštenoj između Velikih jezera, Kilimandžara i Indijskog okeana, naseljeno je više od sto različitih etničkih grupa, među kojima se Masai posebno ističu svojim stilom odevanja i ukrašavanja.

Nakon dvadeset dana provedenih u Tanzaniji u februaru ove godine, kustoskinja MAU i polaznici svahili jezičkih radionica predstaviće iskustva i zapažanja sa svog putovanja posetiocima “Etnology Fest-a”. Oni će dočarati višemilionsku metropolu Dar es Salam, njegovu dnevnu vrevu i žegu, preplet ljudi i saobraćaja, boje, zvukove, prašinu. Sledeća stanica biće mirniji priobalni grad Tanga, gde petoro putnika iz Beograda otkriva Grčku pravoslavnu crkvu i upoznaje sveštenika, rođenog Tanzanijca, koji dočekuje goste raširenih ruku. Putovanje dalje vodi u unutrašnjost, do gradića Mošija koji leži u podnožju Kilimandžara, na čijim obroncima pripadnici naroda Čaga tradicionalno gaje kafu i banane, ali i na veoma dovitljiv način animiraju radoznale turiste. Kontinentalni deo ovog putopisa završava se u Aruši, središtu „safari groznice“, koje okružuju veliki nacionalni parkovi Serengeti, Tarangire i Ngoro Ngoro. Slediće susret sa ostrvom Zanzibar, gde putnici prvo upoznaju mesto Nungvi oivičeno belim peščanim plažama i ispunjeno bezbrojnim suvenirnicama za turiste. Putovanje se završava lutanjem kroz uske ulice starog Stountauna, istorijskog centra grada Zanzibara koji je danas pod zaštitom Uneska kao svetsko kulturno nasleđe.  Poseban osvrt biće dat na pripadnike naroda Masai koji se sreću i u ruralnim oblastima i gotovo svim pomenutim gradovima, ali u različitim ulogama: kao stočari, kao trgovci i kao šarmeri.

Više o festivalu Etnology možete saznati ovde.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network