Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

Projekat o savremenom odevanju u Africi - nove kanga i kitenge (ankara) tkanine u zbirci MAU

Kanga i kitenge tkanineU muzej su nam doputovale živopisne, šarene tkanine jarkih boja iz Afrike, koje čine karakteristične materijale za izradu savremenih odevnih predmeta Afrikanaca. Dok se odeća od „kitenge“ ili „ankara“ tkanina nosi na čitavom kontinentu, „kanga“ tkanine se vezuju za Svahili kulturu, a prepoznatljive su po naštampanim porukama religiozne, političke, ili emotivne – romantične sadržine, koje služe kao vrsta popularnog društvenog medija za komunikaciju žena sa rodbinom, prijateljima, susedima itd.

Tkanine su nabavljene za muzejsku zbirku tekstila u sklopu projekta „Interpretacija kanga i kitenge tkanina“, koji uz podršku Balkanske mreže muzeja finansira Hedli trast (UK). Cilj ovog projekta, čiji je autor Aleksandra Prodanović Bojović, kustos muzejske zbirke tkanina, jeste da nabavljene tkanine posluže za razvijanje novih programa za muzejsku publiku na temu savremenog odevanja u Africi.

Posebno se zahvaljujemo saradnicima Rouz Tumbi, Mirjani Čekanović, Kristini Hrkač, Saši Tomaševiću i Bošku Končareviću koji su nam pomogli u nabavci tkanina!

 

Kanga tkanine

Kitenge tkanine

Rouz Tumbi sa kanga tkaninama

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva