МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

ОСВРТ НА АФРО ФЕСТИВАЛ 2021.

Афро фестивал 2021 - постерУ недељу, 27. јуна 2021. године завршен је овогодишњи дводневни Афро фестивал. Посетиоци Музеја афричке уметности у Београду имали су прилику да уживају у богатом културно-уметничком програму афричких земаља, посете бројне штандове са уметничким и занатским предметима Африке, учествују у великом броју креативних радионица за децу и одрасле, плешу у ритму афро-бита и пробају традиционална јела која потичу са овог континента.

Афро фестивал један је од првих градских фестивала који су организовани крајем јуна, упркос бројним изазовима, након што се живот вратио у град по ублажавању противепидемијских мера.

Вртом и музејским здањем је за два дана прошао велики број посетилаца из Београда, региона и иностранства, многе дипломате које раде у Београду и бројни љубитељи афричке уметности и културе. Током читавог викенда се могло уживати и у звуцима ђембеа, учествовати у такмичењима у друштвеној игри манкали, играти капуера, учествовати у дечијим литерарним и ликовним радионицама и јавним вођењима кроз музејске поставке на српском и енглеском језику.

Други дан Афро фестивала је традиционално био у знаку Дурбара – дана пријатељства – презентације афричких амбасада у Београду које су на својим богато и разнолико украшеним штандовима са кулинарским специјалитетима и богатом понудом занатских и сувенирских предмета и промоцијом туристичке понуде представљале лепоте својих земаља – Алжира, Анголе, Гвинеје, Египта, Конга, Марока, Туниса и Намибије.

Истог дана је одржано и церемонијално отварање Афро фестивала током кога су се публици обратили Њ.е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира и доајен Групе афричких амбасадора у Београду, и директорка Музеја афричке уметности Марија Алексић. Истакнуто је да је Афро фестивал кључно место за окупљање афричке заједнице у Београду и да ће афричке земље наставити да обогаћују колекцију уметничких предмета музеја и да подржавају рад једине институције овог типа у свету чије је седиште у земљи која није учествовала у гнусном и нељудском чину поробљавања и колонизације афричког континента. „Музеј афричке уметности у Београду је симбол пријатељства Африке и Србије и наша је дужност да га чувамо“, истакао је амбасадор Шебшуб.

Директорка Алексић је, уз велико задовољство поводом успешно организованог Афро фестивала, као најважније годишње манифестације Музеја афричке уметности, захвалила свим афричким амбасадама које годинама подржавају овај фестивал, читавом тиму у Музеју, као и посетиоцима фестивала који својим присуством потврђују и његов значај и своју љубав према Африци. Алексић је поручила да Музеј планира своје двадесет четврто издање у јуну 2022, са још разноврснијим музичким и уметничким програмима и садржајима.

Фотографије: Јелена Јанковић

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network