МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ
„Пловећи реком Нигер - ликовно путовање кроз западну Африку“

Музеј афричке уметности организује ликовни конкурс за децу и младе на тему „Пловећи реком Нигер - ликовно путовање кроз западну Африку“ за најбољи цртеж учесника узраста од 6 до 18 година инспирисан текућим музејским изложбама. Конкурс је отворен од 24. марта до 19. маја 2016. године.

Позивамо предшколске установе, основне и средње школе, као и ликовне атељее, културне центре и остале установе и удружења за децу и младе да закажу термине за групну посету Музеју афричке уметности и пратећу ликовну радионицу „Пловећи реком Нигер - ликовно путовање кроз западну Африку“. Само они радови који су настали у оквиру заказаних термина за групну посету и пратећу ликовну радионицу у Музеју учествују на конкурсу.

Најуспешнији цртежи биће представљени 4. и 5. јуна на изложби радова учесника ликовног конкурса у оквиру годишње манифестације „Афро фестивал 2016“ која се одржава у башти Музеја афричке уметности. Ауторе најуспешнијих радова очекују специјалне награде.

КАКО УЧЕСТВОВАТИ?

Посетом Музеју афричке уметности деца и млади имају прилику да виде актуелну тематску изложбу „Ибеђи – два пута рођени” и сталну изложбену поставку „Традиционална уметност западне Африке“ и да, уз разговор са кустосима, открију веровања, приче, обичаје и савремене одлике култура народа западне Африке. На основу теме „Пловећи реком Нигер - ликовно путовање кроз западну Африку“ изабране за овогодишњи конкурс, представићемо деци и младима током њихове посете Музеју дела традиционалне уметности различитих народа западне Африке – Бамана, Догон, Бага, Киси, Фон, Јоруба и других, који имају једно заједничко природно богатство – повезује их велика река Нигер. Од извора у планинском подручју Фута Џалон у Гвинеји до ушћа у Атлантски океан у Нигерији, ток и слив реке Нигер били су подручје развоја старих афричких држава, великих трговачких градова, сусрета различитих религија. Упознајући традиционалну уметност из збирки Музеја афричке уметности, свако ће кроз разговор са кустосима уједно откривати одлике западно-афричких култура, начин живота и свет природе овог региона.

Током обиласка изложби упознаће богатство стилова и значења западно-афричких уметничких израза, а затим ће на ликовној радионици у простору Музеја нацртати свој рад: могу издвојити неки детаљ, изабрати одређени предмет или више предмета који ће чинити композицију, нацртати различите мотиве, дочарати афричку причу или мит који су чули током посете Музеју, приказати људе и начин живота, замишљени предео...

Ликовни конкурс Музеја афричке уметности има за циљ да деци и младима приближи уметност и културе афричког континента, да подстакне њихову визуелну перцепцију, ликовно истраживање и изражавање, стварајући и негујући нове генерације музејске публике и љубитеља, познавалаца и поштовалаца Африке.

Учешће на конкурсу подразумева посету Музеју, обилазак изложби са циљем упознавања са уметношћу Африке и ликовну радионицу на којој ће свако нацртати цртеж на задату тему.

- Закажите термине за посету Музеју у периоду од 24. марта до 19. маја текуће године за групе предшколаца, основаца, средњошколаца (групна посета подразумева од 10 до највише 50 посетилаца у једном термину). При заказивању, потребно је навести број деце/младих у групи, њихов узраст, назив школе или предшколске установе, жељени датум и време за посету Музеју.

  • e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • телефон: 011/2651-654, 011/2651-269
  • контакт особа: Марија Личина, кустос

- Посета траје укупно 120 минута и обухата обилазак изложби и ликовну радионицу.

- Цена улазнице је 150 динара. Музеј обезбеђује материјал за радионицу.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

- На конкурсу могу учествовати групе деце/младих, узраста од 6 до 18 година, из предшколских установа, основних и средњих школа, ликовних атељеа за децу и младе, културних центара и осталих радионица, клубова, секција.

- Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали искључиво у Музеју афричке уметности током организоване радионице.

- Техника:

  • за децу од 6 до 14 година (предшколци и основци): графитна оловка, воштане боје;
  • за младе од 14 до 18 година (средњошколци): графитна оловка, оловке у боји (дрвене бојице), фломастери.

- Цртежи остају у Музеју афричке уметности и неће се враћати учесницима.

- Радове ће оцењивати комисија састављена од стручњака из области културе и уметности.

КАТЕГОРИЈЕ И НАГРАДЕ

Музеј ће на основу одлуке жирија одабрати цртеже који ће бити представљени 4. и 5. јуна на изложби радова у оквиру манифестације „Афро фестивал 2016“. Жири ће одабрати и прогласити најбоље радове из три старосне категорије, за које ће ауторима бити додељене награде:

  • најбољи цртеж учесника конкурса узраста од 6 од 10 година (предшколци и млађи основци),
  • најбољи цртеж учесника конкурса узраста од 11 до 14 година (старији основци),
  • најбољи цртеж учесника конкурса узраста од 14 до 18 година (средњошколци).

 

Више информација о конкурсу потражите овде (.pdf).

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network