МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

КУЛТУРНА БАШТИНА ТОПЧИДЕРА

Културна баштина ТопчидераШeтњe „Културнa бaштинa Toпчидeрa“, које већ годинама организује Музеј афричке уметности, одржавају се последње суботе у месецу и откривају скривене кутке топчидерског брда, приватне и јавне просторе које баштине разнолико наслеђе – историјско, културно, уметничко, природно, колекционарско, итд. Кроз шетњу је могуће упознати осам локација, почев од Музеја афричке уметности, затим, Архива Југославије, Куће краља Петра, Легата Петра Лубарде, куће Олге Јанчић, Јавни акваријум и тропикаријум, као и „баштину на отвореном” какву чувају споменик Исидори Секулић и скулптуре у Хајд парку.

Током ових шетњи можете чути више о архитектури поменутих објеката, о својеврсном духу места – genius loci који се кроз историју у одређеном простору развијао, о чувеним уметницима Петру Лубарди и Олги Јанчић, о Здравку Печару и Веди Загорац, оснивачима Музеја афричке уметности, о активностима краља Петра I Карађорђевића и његовог сина Александра у овом делу Београда. Придружите нам се и сазнајте откуд прича о Моши Пијаде у Музеју афричке уметности, шта је Петар Лубарда мислио о израдњи Ђердапа, како је упознавање Хенрија Мура утицало на опус Олге Јанчић, на који начин је краљ Петар живео у изнајмљеној вили трговца Ђорђа Павловића и многе друге историјски занимљиве, а савремено инспиративне приче!

 

ДОСТУПНИ ТЕРМИНИ НАРЕДНИХ ШЕТЊИ

 

Субота, 24. септембар, од 11 часова

Специјално издање – шетња у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2022”

Културна баштина ТопчидераКао програм који је започет 2017. године у оквиру манифестације Дани европске баштине, шетња „Културна баштина Топчидера“ се и ове године одржава током последње суботе у септембру, 24. септембра од 11 часова.

Окупљање је у Музеју афричке уметности (Андре Николића 14), у коме обилазимо сталну поставку и нову изложбу „Антиколонијални музеј”.Након МАУ, шетамо кроз историју и динамични живот Куће краља Петра, и туру завршавамо у Легату Петра Лубарде и причом о његовом инспиративном животу и уметничким делима.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић и Ивана Затежић.

Улаз је за септембарску туру слободан, а како је број места ограничен пријаве су обавезне на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Понесите добро расположење, и придружите нам се током ове шетње кроз зелену оазу Београда!

 

 


 

Субота, 29. октобар, од 11 часова

Рута: Музеј афричке уметности, Архив Југославије, Кућа легата - Легат Петра Лубарде

Културна баштина ТопчидераОкупљање је у Музеју афричке уметности (Андре Николића 14).

Након сталне поставке МАУ и изложбе „Антиколонијални музеј” др Ане Сладојевић, обилазимо узбудљиву архитектуру Архива Југославије и његове историје. Шетњу завршавамо у Легату Петра Лубарде разговором о његовим сликама, путовању у Индију и улози мачака у његовом животу и сликарству.

Са вама шетају и причају историчарке уметности Ана Кнежевић и Ивана Затежић.

Цена улазнице: 500 динара; улазнице се купују пред почетак шетње у Музеју афричке уметности.

Пријаве обавезне на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

*Минималан број учесника за организацију шетње је 10.

 

 


 

ПОСЕБНА ПОНУДА: „ШЕТЊА ПО МЕРИ”

Нудимо могућност организовања шетње која укључује обилазак три од наведених осам локација: Музеј афричке уметности, Кућа краља Петра, Кућа легата – Легат Петра Лубарде, Архив Југославије, Јавни акваријум и тропикаријум Београд, Кућа Олге Јанчић, Хајд парк и скулптуре у јавном простору, парк Мала звезда и споменик Исидори Секулић, по вашој жељи. У том случају, потребно је формирати групу и контактирати нас на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. најкасније 3 дана пре организоване шетње.

Цена улазнице за шетњу са десет и више учесника је 500 динара по особи.

Цена за шетњу са мање од 10 учесника је 5.000 динара укупно.

*Важна напомена: „Културна баштина Топчидера” је посебан програм међуинституционалне сарадње и нисмо у могућности да изађемо у сусрет олакшицама које се остварују путем „Сениорˮ картица, ICOM чланских карата, студентског индекса, и сл.

 

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Дарујте МАУ

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Приступна рампа

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije

Архива