Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

МАЈ У МАУ

ДАН БЕОГРАДСКИХ МУЗЕЈА (четвртак 14. мај)

ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА (субота 16. мај)

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА (понедељак 18. мај)

Мај је месец Музеја! Широм планете се кроз различите програме скреће пажања публике на значај музеја као носиоца и заштитника културног наслеђа. Током маја, у београдском Музеју афричке уметности, ће се у оквиру 3 манифестације одржати програми који су фокусирани не само на едукацију јавности о материјалној култури (осликавање мурала код народа Ндбеле, Јужна Африка), већ и различите облике нематеријалне баштине кроз које се културни изрази преносе (концерт групе Shira u'tfila). Посебну важност ове године придајемо појединцима: онима који су стицајем различитих, понекад кључних историјских околности, били у прилици да одиграју пресудну улогу заштитника и (пре)носиоца сећања на одређена места и догађаје (Трибина о Српском гробљу у Алжиру), као и млађим генерацијама (програм "Практикум") који својим залагањем и учешћем у креирању програма Музеја, активно настављају посао задат свима – свесно и поносно чување музејског наслеђа.

 


 

Четвртак, 14. мај 2015.

ДАН БЕОГРАДСКИХ МУЗЕЈА

У оквиру градске манифестације ДАН БЕОГРАДСКИХ МУЗЕЈА Музеј афричке уметности ће бити отворен од 10ч до 22ч. Могуће је слободно разгледање Сталне поставке Музеја и тематске изложбе ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ.

18ч

Студентско вођење:

МУЗЕЈ КАО ЕКСПОНАТ – ИСТОРИЈСКИ КОНТЕКСТ НАСТАНКА МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ

ДРАГАНА БРЕБЕРИНА, студенткиња мастер студија историје

Сваки музеј начином излагања својих експоната прича одређену причу и шаље посматрачу конкретну поруку, а та порука је веома често у складу са идеалима одређеног времена. Музеј афричке уметности је настао у окриљу идеологије несврстаности па је стога имао значајну политичку улогу. На који начин је он ту улогу остваривао и како је функционисао? Ко су били колекционари Здравко и Веда Печар који су заслужни за настанак музејске збирке? Одговоре на ова и многа друга питања сазнаћете уколико будете присуствовали вођењу које акценат не ставља на саме предмете већ на начин њиховог излагања и интерпретирања посматрајући сам музеј као експонат.
(У оквиру програма "Практикум".)

Нова генерација - Практикум 2015

 

19ч

Тематско вођење по изложби:

ТРАДИЦИОНАЛНИ МУРАЛИ АФРИКЕ

Води: Марија Личина, кустос МАУ / сарадник на изложби

Изложба Традиционални мурали Африке историчара уметности и вишег кустоса Наташе Његовановић-Ристић, представља фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури – деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента. Мурали као уметничка форма представљају вековну традицију, а по изузетним ликовним дометима издвајају се остварења уметница народа Игбо (Нигерија), Гурунси (Буркина Фасо и Гана), Ндебеле и Басото (Јужна Африка). Жене-муралисткиње су преносиле своје сликарско умеће с генерације на генерацију и одржавале ову форму уметничке изражајности, континуирано преносећи кроз естетску и семантичку призму најзначајније вредности заједнице - као што су врлина, морал, понос, идентитет, духовност. Ауторка изложбе и каталога је Наташа Његовановић Ристић, виши кустос.

*Улаз на све програме је бесплатан.


 

Субота, 16. мај 2015, од 17ч до 01ч

ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

Посебни програми:

од 17ч до 20ч
У оквиру манифестације Ноћ музеја 2015 биће одржана креативна радионица "Слобода и једнакост: насликане поруке на кућама народа Ндебеле" за децу узраста од 3 до 13 година. Кустоси ће представити деци значења слика различитих боја и облика које су красиле зидове кућа народа Ндебеле у Јужној Африци и открити како се сликарством изражавала слога и отпор према неправди. У оквиру радионице, деца ће цртати и сликати симболе, шаре и боје по узору на мурале кроз које је народ Ндебеле "водио борбу без оружја" за слободу и једнакост.

Декоративни мурал у техници мозаика, рељефа и са осликаним флоралним мотивима - народ Басото, Јужна Африка

 

од 21ч до 22.15ч
Концерт групе Shira u'tfila која баштини и промовише сефардско музичко наслеђе Балкана, Медитерана и Северне Африке. У Ноћи музеја, ова реномирана београдска група ће наступити у саставу: Стефан Саблић (уд, канун), Синан Афицовиц (кларинет), Срђан Ђорђевић (контрабас) и гост: Срђан Бероња (перкусије).

Shira u'tfila, архивска фотографија МАУ

 

*Кликните да сазнате више информација о продаји карата.


 

Понедељак, 18. мај 2015, 18ч

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА

ТРИБИНА: "ХЕРОЈИ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ: Српско војничко гробље у Алжиру"

Музеј афричке уметности ће представити делатност људи који су учествовали у спасавању и чувању Српског војничког гробља на територији општине Дели Ибрахим у граду Алжиру на коме почивају посмртни остаци 324 српска војника. На Трибини ће говорити господин Радослав Недић и други који су лично учествовали у напорима да се овај споменик сачува као директно сведочанство о збивањима у првом светском рату и неизмерним страдањима оних који су у њему изгубили своје животе. Таквим залагањем ови хероји су постигли да се сећање на овај важан догађај из наше историје не избрише и очува за генерације које долазе. Истовремено ће у Музеју бити постављене и фотографије Српског гробља у Алжиру аутора Стевана Лабудовића, учесника у Алжирском рату за ослобођење који је на основу својих заслуга одликован највишим орденом алжирске владе.

*Улаз бесплатан

СРПСКО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ ДЕЛИ ИБРАХИМ - АЛЖИР
Фотографисао: Стеван Лабудовић
Спонзор: Институт Михајло Пупин

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije