Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Музеј афричке уметности организује

ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС
"Афричке куће од боја и слика"

Музеј афричке уметности из Београда организује дечји ликовни конкурс на тему "Афричке куће од боја и слика" за најбољи цртеж деце узраста од 6 до 14 година инспирисан музејском изложбом "Традиционални мурали Африке". Конкурс је отворен до 7. јуна 2015. године.

Позивамо предшколске установе и основне школе, дечје ликовне атељее, културне центре и остале установе и удружења за децу и младе да закажу термине за групну посету Музеју афричке уметности и пратећу ликовну радионицу "Афричке куће од боја и слика". Само они дечји радови који су настали у оквиру заказаних термина за групну посету и пратећу ликовну радионицу у Музеју учествују на конкурсу за најбољи цртеж на тему "Афричке куће од боја и слика".

Најуспешнији цртежи биће представљени на великој изложби дечјих радова 13. и 14. јуна у оквиру годишње манифестације "Афро фестивал 2015", која се одржава у башти Музеја афричке уметности. Ауторе најуспешнијих радова очекују специјалне награде.

 

КАКО учествовати?

Посетом Музеју афричке уметности деца и млади имају прилику да виде актуелну музејску изложбу "Традиционални мурали Африке" и упознају богатство боја, шара и маштовитих ликовних решења којима су афрички народи осликавали зидове својих кућа. Током посете Музеју, кустоси ће указати на изузетна муралска остварења и открити значења мотива различитих животиња, као и геометријских и цветних ликовних композиција које се осликавају на зидовима традиционалних афричких кућа.

У простору Музеја, окружени уметничким предметима, скулптурама и фотографијама, деца ће затим забележити свој сусрет са афричким муралима – сликама на зидовима кућа народа из Нигерије, Гане, Буркине Фасо и Јужне Африке, тако што ће насликати афричку кућу зидова украшених оним бојама и мотивима који су на њих оставили најснажнији утисак.

- Учешће на Конкурсу подразумева посету Музеју, обилазак изложбе са циљем упознавања са уметношћу Африке и ликовну радионицу на којој ће деца нацртати свој цртеж.

- Закажите термине за посету Музеју до 7. јуна текуће године за групе деце:

  • имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • телефон: 011/2651-654, 011/2651-269

- Посета траје укупно 90 минута и обухата обилазак изложби и ликовну радионицу.

- Цена улазнице је 150 динара. Музеј обезбеђује материјал за радионицу.

Пропозиције

  • На Конкурсу могу учествовати деца узраста од 6 до 14 година из предшколских установа и основних школа, дечјих ликовних атељеа, културних центара и осталих дечјих радионица, клубова, секција.
  • Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали искључиво у Музеју афричке уметности током организоване радионице.
  • Техника: оловка, воштане боје.
  • Цртежи остају у Музеју афричке уметности и неће се враћати учесницима.
  • Радове ће оцењивати комисија састављена од стручњака из области културе и уметности.

Награде

Музеј ће на основу одлуке жирија одабрати цртеже који ће бити представљени на изложби дечјих радова 13. и 14. јуна у оквиру манифестације "Афро фестивал 2015". Жири ће одабрати и прогласити најбоље радове из две старосне категорије, за које ће ауторима бити додељене награде:

  • најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 6 од 10 година, и
  • најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 11 до 14 година.

ВИШЕ О ДЕЧЈЕМ ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ МУЗЕЈА АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ

ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС Музеја афричке уметности има за циљ да учесницима приближи уметност и културе афричког континента, да подстакне визуелну перцепцију, ликовно истраживање и изражавање, стварајући и негујући најмлађу музејску публику и нове генерације љубитеља Африке.

ПРВИ ликовни конкурс Музеја афричке уметности одржан је 2014. године на тему "Африка у срцу Београда". Конкурс је расписан за најбољи дечји цртеж у једној категорији - узраста од 6 до 10 година, а одржан је у периоду април - јун 2014 године. Учествовало је више од две стотине деце, чије цртеже је Музеј представио на изложби дечјих радова у оквиру манифестације "Афро фестивал 2014". За најбољи цртеж на тему "Африка у срцу Београда" програшен је рад Јована Раденковића (ПУ "Филип Филиповић", Београд), друго место освојио је Вук Пејчић (ОШ "Филип Филиповић", Београд), а треће место заузео је Матија Црнчевић (Ликовни атеље Ивоне Плескоње, Београд).

Ове године одржава се ДРУГИ по реду ликовни конкурс за најбољи дечји цртеж, сада са новом темом – "Афричке куће од боја и слика". У оквиру задате теме, деца ће приказати свој доживљај актуелне тематске изложбе "Традиционални мурали Африке", најбољи радови биће изабрани за две старосне категорије – узраст од 6 до 10 година и узраст од 10 до 14 година, а право учешћа имају све предшколске установе и основне школе, дечји ликовни атељеи, културни центри и остале установе и удружења за децу и младе.

Музеј афричке уметности наставиће да организује ликовне конкурсе и наредних година, увек са новим темама које прате изложбе из музејских збирки и изабране сегмента из богатог културног наслеђа и савременог стваралаштва уметника са афричког континента. Ликовни конкурс за најбољи дечји цртеж, као нови креативни програм Музеја афричке уметности покренут 2014. године, осмислиле су и ораганизовале Милица Јосимов, вајар и Марија Личина, кустос Музеја.

 

За најбољи цртеж деце узраста од 6 до 10 година која су учествовала на ликовном конкурсу
на тему "Африка у срцу Београда" 2014. године изабран је рад Јована Раденковића.
Приликом посете Музеју, најснажнији утисак на Јована оставиле су минијатурне бронзане
фигуре коњаника приказане на прошлогодишњој
тематској изложби
"Котоко коњаници, чувари душе"
.

 

0
0
0
s2sdefault

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Дарујте МАУ

Аудио-водич

Аудио-водич

Гостујуће изложбе

putujuci mau cir

Часопис Музеја

МАУ препоручује

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу

Пријатељ Музеја

Savski venac


Приступна рампа


Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije